Trichet žádá po eurozóně větší disciplínu a odpovědnost za Řecko

Berlín – Na představitele vlád eurozóny se snesla kritika od prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Claudea Tricheta, který jim doporučil více disciplíny. Dodal, že pokud bude restrukturalizace řeckých dluhů vyhodnocena jako platební neschopnost, pak si budou muset evropští politici s Řeckem poradit sami. ECB v takovém případě nebude jako zástavu za úvěry přijímat řecké státní dluhopisy.

Jean-Claude Trichet v rozhovoru pro Financial Times Deutschland:

„Je absolutně nezbytné zlepšit verbální disciplínu. V tak složitých a citlivých záležitostech, jako jsou krize, musejí vlády hovořit jedním hlasem.“

Podle Tricheta by evropské vlády při zvládání dluhové krize měly pracovat na konzistentním poselství. I když politici podle Tricheta krizi eurozóny nezvládají tak, jak by měli, euro prý v ohrožení není.

Platební neschopnost znamená žádné dluhopisy jako záruku

Šéf ECB zopakoval i dřívější stanovisko instituce, že pokud některá země eurozóny skončí v platební neschopnosti, ECB už nebude moci její dluhopisy brát jako zástavu: „Pokud některá země skončí v platební neschopnosti, tak my už nebudeme schopni její státní dluhopisy přijímat jako běžnou a oprávněnou zástavu. V takovém případě by vlády musely samy intervenovat a ty věci napravit.“

Znak eura před budovou Evropské centrální banky
Zdroj: ČT24

„Vlády by si pak musely dát pozor, aby byla eurosystému předkládána jen taková zástava, kterou může přijmout,“ upozornil Trichet v rozhovoru, který vyjde v pondělí. Eurosystémem ECB rozumí evropský systém centrálních bank, který zahrnuje jak Evropskou centrální banku, tak centrální banky v každé členské zemi eurozóny.

Trichet se ale nezmínil o možnostech, které by vládám zbyly, pokud by se o Řecko skutečně musely postarat a zajistit mu likviditu. Současná praxe je taková, že ECB dodává řeckým bankám hotovost a jako zástavu bere státní dluhopisy. Bez peněz od ECB by řecké banky patrně nepřežily.

Na otázku nesouhlasu ECB s tím, že by soukromí věřitelé mohli přijít o část investic do řeckých dluhopisů, Trichet řekl, že úlohou sektoru obecně je poskytovat zasaženým zemím finanční prostředky prostřednictvím nákupu státních aktiv a investicemi do nich.

„Všude na světě platí, že nejlepší účast soukromého sektoru je ve formě přímých zahraničních investic, privatizace a co nejrychlejšího návratu ke spontánnímu financování přes trh,“ uzavřel.

Merkelová: O nucenou restrukturalizaci řeckých dluhů neusiluji 

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes zdůraznila, že neusiluje o nucenou restrukturalizaci řeckého státního dluhu. Naopak chce, aby k dobrovolné záchraně Řecka významným dílem přispěli soukromí investoři. Kancléřka také řekla, že nadcházejícího summitu zemí eurozóny, který se má konat ve čtvrtek v Bruselu, se zúčastní jen za předpokladu, že bude hotov konkrétní záchranný plán.

Německo
Zdroj: Boris Roessler/ISIFA/EPA

„My chceme, aby těch opatření bylo co nejméně. Restrukturalizace, jak se v poslední době neustále opakuje, má také negativní dopady. Jednotlivé země by se pak možná už tolik nesnažily,“ prohlásila Merkelová v německé televizi ARD. „Já o to neusiluji. My zkoušíme všechno možné, abychom se vyhnuli něčemu, co je ještě obtížnější,“ řekla Merkelová, která dnes slaví své 57. narozeniny.