Swatch: Hodinky s diamanty táhnou, hodil by se diamantový důl

Curych – Švýcarská společnost Swatch Group registruje silný růst poptávky po hodinkách osázených pravými diamanty. Uvažuje proto o nákupu podílu v některém z diamantových dolů, aby měla zajištěn stálý přísun kvalitních kamenů. Švýcarským novinám Finanz und Wirtschaft to řekl šéf podniku Nick Hayek. Švýcarská centrální banka by navíc podle něj měla na finančních trzích intervenovat proti posilování franku.

„Vzhledem k tomu, že jsme pátým největším odběratelem diamantů, podíl v diamantovém dolu by byl zajímavý,“ míní Hayek. Swatch je zároveň největším výrobcem hodinek na světě, firma je známá především díky barevným hodinkám s plastovým páskem.

„Poptávka po hodinách zdobených diamanty se explozivně zvyšuje. My tolik diamantů skladovat nemůžeme a na trhu jsou diamanty v požadované kvalitě k dispozici v příliš malých objemech,“ dodal.

Hayek zopakoval svůj květnový komentář, že pokud kurz švýcarského franku zůstane vysoko, firma jen těžko splní letošní plán. Ten počítá s tržbami sedm miliard franků (asi 148 miliard korun). Frank se v poslední době šplhá kvůli dluhové krizi v eurozóně a ve Spojených státech na nová maxima vůči euru i dolaru, což přinutilo centrální banku, aby varovala před zpomalením růstu švýcarské ekonomiky.

Swatch zvažuje koupi diamantového dolu (zdroj: ČT24)

Centrální banka by měla zasáhnout proti posilování franku

Hayek dokonce vyzval centrální banku, aby intervenovala na devizových trzích a pokusila se kurz měny snížit. Euro dnes při obchodování na asijských trzích oslabilo vůči franku na 1,1365 CHF z pátečních newyorských 1,1501 CHF. Podle Hayeka by ale bylo vhodné, kdyby klesl do pásma 1,35 až 1,40 CHF za euro.

„Oni musí mít pro směnný kurz jasný cíl. Pokud bude výrazně překročen, pak musí, mohou a měli by jednat,“ prohlásil Hayek na adresu tamní centrální banky. „Dokonce bych řekl, že situace je katastrofální pro celý švýcarský průmysl i pro turistický ruch,“ dodal.

Centrální banka proti silnému kurzu švýcarského franku intervenovala už v roce 2009, loni ale od této praxe ustoupila, protože nashromáždila rekordní ztráty. Naznačila také, že intervence neobnoví, protože ekonomika si navzdory silnému kurzu měny teď vede dobře.

Frank slibuje investorům jistotu

Švýcarský frank je nyní mezi investory oblíbený, protože je relativně bezpečný a likvidní. Jistotou se nyní nemohou chlubit ani Spojené státy ani Evropa. USA pomalu dochází čas na zvýšení limitu pro zadlužení, a hrozí jim tak fakticky bankrot. Přední ratingové agentury už proto varovaly, že by USA mohly přijít o svůj exkluzivní rating. U eurozóny se zase trhy obávají, že dluhová krize přeroste v krizi solventnosti. Obrat by však mohl přinést čtvrteční summit Evropské unie, kde by se mělo jednat o druhé pomoci pro Řecko.