Dluhová krize dohnala cenu zlata nad hranici 1600 dolarů

Londýn – Cena zlata se blíží nejvyšším hodnotám minimálně za posledních 40 let. Částka za troyskou unci dnes poprvé překonala hranici 1600 dolarů (necelých 28 tisíc korun). Zlato vykazovalo rekordní cenu také v britských librách a eurech. Mezi investory se zvyšuje zájem o zlato jako o bezpečnou investici v době nejistot. Přispívají k tomu neshody mezi republikány a demokraty v USA, kteří se nemohou dohodnout na zvýšení stropu pro zadlužení země. Současně se objevuje nejistota na finančních trzích a světové burzy klesají.

Cena zlata na trhu stoupla dopoledne až na 1 600,40 dolaru za unci. V eurech se cena zvýšila až na rekordních 1 138,96 za unci a v librách na 993,60. Spolu se zlatem roste stříbro, které je nejvýše od počátku května. „Politické nejistoty v USA a Evropě budou i nadále přetrvávat a poptávka po bezpečné investici bude pokračovat,“ komentovala situaci analytička ANZ Natalie Robertsonová. Podle ní by cena mohla v krátké době stoupnout až na 1 650 dolarů.

Přílišnou důvěru mezi investory nevyvolala ani zpráva o zátěžových testech evropských bank, protože podle některých byly požadavky na banky mírné. Evropský bankovní úřad (EBA) v pátek po uzavření evropských trhů oznámil, že zátěžovými testy v Evropě neprošlo celkem osm bank z 91 testovaných. Dalších 16 prošlo jen velmi těsně. Finanční ústavy, které nemají dostatečný kapitál, budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur. Malý počet neúspěšných bank ovšem okamžitě vyvolal kritiku analytiků, podle nichž testy nesplnily svoji hlavní úlohu – obnovit důvěru ve stabilitu finančního systému v Evropě.

V Nevadě stoupá zlatá horečka

Podle prognostiků by se v jistém smyslu mohla opakovat kalifornská zlatá horečka z poloviny 19. století. Tentokrát ale v Nevadě, tedy státě, kde se ročně vytěží 80 procent veškeré těžby Spojených států. Oblast Sierra Mountains totiž podle geologů ukrývá nová naleziště nyní rekordně cenného zlata.

Zlato se v Nevadě těží už od roku 1835. Do roku 2008 bylo na území tohoto státu vytěženo téměř pět tisíc tun žlutého kovu. Při současných cenách by mělo hodnotu 180 miliard dolarů. Jeden z největších producentů zlata, který byl dříve označován spíše jako stříbrný stát, by tak mohl svou pozici ještě posílit. Kde přesně se ale obrovský zlatý důl nachází, zatím geologové tají.

Výsledky zátěžových testů ženou dolů burzy

Výsledky zátěžových testů evropských bank a dluhy Spojených států navíc táhnou dolů i akciové trhy. Se ztrátou uzavřely burzy v Jižní Koreji, Číně, Austrálii, na Tchaj-wanu i Novém Zélandu. V minusu se pohybuje taky většina evropských burz.

Burza
Zdroj: ČT24

Francis Lun, analytik a generální ředitel Lyncean Holdings

„Reakce trhu je stále poměrně negativní. Hongkong po otevření trhu odepsal 100 bodů. Skutečně to ukazuje, že bude ještě dlouho trvat, než Evropa vyřeší své problémy.“

„Zátěžový test byl jen vtip, protože nezahrnoval bankrot a dluhy Řecka. Kdyby byl jeho součástí, neuspělo by mnohem víc bank.“

Přestože tzv. stress testy prošlo zhruba 80 největších evropských bank, objevuje se kritika, že byly příliš mírné. „Velká část rizika může ležet mimo 90 největších bank, může se nalézat například v těch menších německých, portugalských nebo španělských bankách a je pravda, že toto v zátěžových testech postiženo nebylo,“ vysvětlil makléř Patria Direct Petr Žabža.

Nejistota z vývoje v eurozóně posiluje švýcarský frank

Současným „vítězem“ se stal kromě zlata i švýcarský frank, který dnes v Asii posiluje a vůči euru i dolaru stoupl na nový rekord. Právě přetrvávající obavy z dluhových problémů v eurozóně a Spojených státech zvyšují poptávku po bezpečnějších investicích, mezi které patří i švýcarská měna. „Nárůst rizikové averze je na trzích velmi zřetelný. Právě z této situace profituje švýcarský frank,“ uvedl analytik FX2business Jaroslav Tupý.