Některé pražské restaurace okrádají zákazníky

Praha - V Praze roste počet restaurací, kde šidí zákazníky. Česká obchodní inspekce dnes objevila další dvě. Rozdílné ceny oproti jídelnímu lístku tam účtují jak cizincům, tak hostům z Česka. Na jednu z nich narazili v samotném centru Prahy. O zákazníky nemá nouzi, ke všemu sídlí přímo na Václavském náměstí. Přesto na chování jejího personálu došla stížnost České obchodní inspekci (ČOI). Prý zde mají okrádat zákazníky.

Na adresu se tedy vydali inspektoři ČOI jako čeští i angličtí hosté. Při placení však zjistili, že ani jednoho ze stolů neodpovídal cenám uvedeným v jídelním lístku. Rozdíl byl u alkoholu, místo 55 korun účtoval číšník 60. Provozovatel se k tomu nechtěl vyjadřovat, poznamenal jen, že se jednalo o běžnou kontrolu a že mají vše v pořádku.

Za okrádání hostů však majiteli hrozí pokuta, která se může vyšplhat až na půl milionu korun. „S provozovatelem bude zahájeno správní řízení a o výši pokuty rozhodne ředitel inspektorátu,“ uvedla Miloslava Fléglová, tisková mluvčí ČOI.

Za poslední týden se jednalo již o třetí pražskou restauraci, kde se účtovaly neodpovídající ceny. Další totiž inspektoři objevili jen chvíli po návštěvě Václavského náměstí, konkrétně na Florenci. Objednali si malinovou limonádu, účtována jim však byla dražší minerální voda.

„V další restauraci byla účtována správná cena, ale za jiný nápoj, protože číšník špatně označil objednávku,“ vysvětlila Fléglová. Už před třemi týdny pak Česká televize upozornila na restauraci nedaleko Pražského hradu, kde obsluha okrádala cizince. Kromě jídla a pití jim účtovali patnáct procent navíc.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)