Hušák stáhl odvolání proti konkurzu, chce ukončit agonii Sazky

Praha - Dnešek přinesl do napjaté situace kolem Sazky opět řadu zvratů. Čekalo se, že mimořádná valná hromada společnosi odvolá z funkce předsedy představenstva Aleše Hušáka. Nakonec se ale schůzka akcionářů vůbec neuskutečnila. Místo toho stáhl Hušák své odvolání proti konkurzu na nejstarší loterijní firmu v Česku. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce prodlužovat agonii Sazky a chce, aby společnost mohla dál normálně fungovat. Spekuluje se nicméně o tom, že se Hušák pro stažení odvolání rozhodl proto, aby nepřišel o svůj poslední post v Sazce.

Hušák vzal své odvolání zpět krátce před plánovaným začátkem valné hromady. „Reagoval jsem tím na prohlášení věřitelského výboru společnosti, který uvedl, že pokud by Vrchní soud v Praze konkurz zrušil, budou členové tohoto výboru, jež reprezentují většinu věřitelů společnosti, hlasovat znovu o prohlášení konkurzu,“ vysvětlil Hušák své rozhodnutí. „Cesta k reorganizaci sazky je definitivně uzavřena a mně nezbylo nic jiného než minimalizovat škody, které z tohoto rozhodnutí věřitelů vyplývají,“ dodal.

Jenže podle informací serveru iHned.cz, který se odvolává na informované zdroje, jsou Hušákovy motivy poněkud jiné. Na poslední chvíli nabídl dohodu největším věřitelům Sazky, skupinám PPF a KKCG. „Slíbil jim, že když zůstane ve funkci, stáhne z vrchního soudu odvolání proti konkurzu Sazky,“ uvedl zdroj serveru iHned.cz.

Roman Ječmínek

"Hušák už dávno neurčuje dynamiku vývoje. To je jenom jeho obrana. Vzpomeňme na to, jak nemohl přijít na jméno některým lidem – jmenovitě firmě KKCG a PPF. Silně pochybuji o tom, že by si ho tito dva největší věřitelé ponechali ve statutárním orgánu na dobu jenom nezbytně nutnou.

ČSTV, které je majoritním akcionářem Sazky, Hušákovo rozhodnutí překvapilo. V Sazce o něm totiž nikdo nevěděl. „Beru to jako nestandardní postup, protože jestliže v té době došlo představenstvo k závěru, že se podání podá, tak je přinejmenším překvapivé, že se takto stalo. Je tam ještě jeden právoplatně zvolený orgán – to je dozorčí rada – a ta o tom informaci neměla,“ uvedl předseda ČSTV Pavel Kořan.

Valná hromada nebyla usnášeníschopná

Co bude s Hušákem dál měla naznačit dnešní mimořádná valná hromada, ta se ale nakonec nekonala. Nebyla totiž usnášeníschopná. Podle informací reportérky ČT Zuzany Luňákové nebyl k dispozici seznam akcionářů a přítomní akcionáři u sebe neměli akcie. Nemohli se k nim dostat, protože cenné papíry byly zamčené v trezoru v budově Sazky. Na žádost o jejich vydání údajně insolvenční správce Josef Cupka nereagoval. Valná hromada se proto přesunula na 22. srpna. „Bylo to na přání minoritních akcionářů, nikoliv moje, aby mě z toho nikdo nepodezíral,“ řekl k tomu Hušák.

I v srpnu ale nejspíš půjde Hušákovi o krk. Český svaz tělesné výchovy, který má na valné hromadě bezpečnou hlasovací přesilu, chce dál usilovat o Hušákovo odvolání. „Na našem záměru prosadit na valné hromadě odvolání pana Hušáka se nic nemění, toto stanovisko potvrdila i ranní schůze dozorčí rady Sazky,“ prohlásil Kořan.

Pavel Kořan
Zdroj: ČT24

Hušák zůstává v představenstvu osamocen

V původně sedmičlenném představenstvu Sazky zůstal už jen Hušák. Ostaních šest členů z něj postupně odstoupilo. Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), který je majoritním akcionářem Sazky, se zatím s menšinovými akcionáři na konkrétních jménech lidí, kteří by měli představenstvo zaplnit, nedohodl.

Pravomoci představenstva v Sazce budou zřejmě i po jeho novém ustavení značně omezeny. Po vyhlášení konkurzu totiž většina pravomocí představenstva i generálního ředitele přešla na insolvenčního správce Josefa Cupku. "V konkurzu má představenstvo jen minimální pravomoci, neboť právo nakládat s veškerým majetkem společnosti přechází jeho prohlášením na insolvenčního správce. Pokud konkurz odvolací soud zruší, přejde dispoziční
právo k majetku společnosti zpět na představenstvo. To ale toto právo smí vykonávat jen s určitým omezením," vysvětlil Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Sazka se pomalu odráží ode dna

Tým insolvenčního správce Sazky opět rozjíždí činnost loterijní firmy a nyní očekává nárůst tržeb firmy, které v době vyhlášení konkurzu na přelomu května a června klesly na historické minimum. Kdyby začala nejistota kolem Sazky znovu narůstat - například došlo ke zrušení konkurzu nebo nebylo jasné, jak se bude řešit - mohl by nejstarší loterijní firmě v ČR opět hrozit propad tržeb. Na rozdíl od toho předchozího by byla situace pro Sazku v takovém případě mnohem těžší, na loterijní trh totiž mezitím vstoupila konkurence. Té finanční problémy Sazky nahrávají.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až pět set milionů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.