Americká výsledková sezona se rozjíždí, po Googlu překvapilo IBM

New York – Čistý zisk přední americké technologické společnosti International Business Machines (IBM) se ve druhém čtvrtletí zvýšil o osm procent na 3,7 miliardy dolarů. Polepšily si všechny hlavní divize firmy, výrazný růst nových zakázek hlásí především nová divize služeb. Společnost IBM díky tomu zvýšila vyhlídky ziskovosti pro celý letošní hospodářský rok a v reakci na to stouply její akcie o dvě procenta.

Wall Street reagoval příznivě zejména na nejsledovanější údaj o vývoji nových zakázek ve službách. Ty vzrostly o 16 procent na 14,3 miliardy dolarů, což překonalo odhady. V prvním čtvrtletí přitom divize služeb zaznamenala 14procentní propad zakázek. Celkový objem těchto zakázek se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 15 miliard na 144 miliard dolarů.

Trhy povzbudilo také zlepšení výhledu společnosti. IBM zvýšila odhad zisku pro rok 2011 na nejméně 13,25 dolaru na akcii. To je o deset centů více než dosud.

Výsledky IBM jsou dobrým startem do sezony zveřejňování čtvrtletních výsledků technologického sektoru, který by měl zaznamenat příznivý rok. Investoři se ještě nedávno obávali, že firemní sektor bude letos na technologických výdajích šetřit a počká si na snížení ekonomické nejistoty v USA a Evropě. Už v pátek přišel s překvapivými výsledky také největší internetový vyhledávač na světě Google. Ve druhém čtvrtletí se mu podařilo zvýšit čistý zisk na 2,51 miliardy dolarů.