Jihosúdánská libra je na světě

Džuba – Nejmladší stát na světě Jižní Súdán začal vydávat vlastní peníze. Nová měna se jmenuje jihosúdánská libra a co nejdřív má být distribuována napříč novou zemí do komerčních bank. Jižní část Súdánu se odtrhla 9. července tohoto roku.

Již deset dní po vzniku Jižního Súdánu spustila země vlastní měnu. „Vaše peníze byly schválené vládou Jižního Súdánu jako oficiální měna republiky. Ode dneška ji můžete používat. Můžete jít na trh a koupit si čaj nebo na farmě láhev mléka,“ obrátil se guvernér centrální banky Jižního Súdánu Elijah Malok na lid. 

Prezident nového státu Salva Kiir si demonstrativně vyměnil staré súdánské libry za nové bankovky. K tomu samému vyzval i ostatní Jihosúdánce. „Teď, když máme vlastní centrální banku, chci upřímně poradit všem, kteří mají peníze za hranicemi: převeďte si je zpět do naší země,“ vyzval Kiir. 

Daniel Aketch, zaměstnanec centrální banky: 

„Teprve teď skutečně vzniká nový stát, protože měna je motorem ekonomiky. Je to znak vývoje a síly a jsme hrdí na to, že ji máme.“ 

Nová měna má stejný kurz jako původní súdánská libra. Na bankovkách je portrét Johna Garanga, jihosúdánského národního hrdiny, který se zasadil o odtržení od původního Súdánu, i když se ho sám nedožil. 

Na pořádek má dohlížet mírová mise OSN

Převážně muslimský sever a křesťanský jih Súdánu spolu válčily 21 let. Nejdelší občanská válka kontinentu stála život půldruhého milionu lidí. Nakonec sice Súdánci uzavřeli mír a jih dokonce získal právo na samostatnost, hranice nového státu jsou ale sporné, zejména v provincii Abyei, kde jsou významná ropná naleziště.

Právě tady přerostly občasné přestřelky v květnu v regulérní boje s nasazením tanků a letadel. Střelba v oblasti nově vzniklé hranice však trvá doposud. Na bezpečí v nové zemi o rozloze odpovídající Francii má dohlížet nová mírová mise OSN, kterou v pátek schválila Rada bezpečnosti OSN.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)