Česko si lépe pohlídá nebezpečné hračky

Praha - Z obchodů dnes mají zmizet nebezpečné hračky. Začíná totiž platit novela zákona o technických požadavcích na různé typy výrobků - mezi nimi právě i na hračky. Nařízení upravuje jejich chemické složení a změna čeká i informační štítek, který by měl upozorňovat na případná nebezpečí. Chybět nemá ani informace o prevenci nežádoucích účinků a o zemi výrobce.

Nová pravidla vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Zvýšit by se díky nim měla konkurenceschopnost českých výrobců a dovozců hraček při obchodování, a to jak s ostatními členskými státy Evropské unie, tak i s třetími zeměmi. „Na hračkách bude muset být mnohem víc popsáno, jaká přináší eventuelní rizika,“ řekl Pavel Vlček, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu. 

„Nařízení zajistí, aby byl hračkářský průmysl na čele výrobků s tržní kvalitou a vysokou mírou bezpečnosti, a pomůže podstatně snížit riziko poškození zdraví dětí i životního prostředí,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Hlavní změnou jsou nové technické požadavky na hračky prodávané v Česku. Nařízení upravuje zejména chemické vlastnosti hraček. 

Hračky
Zdroj: ČT24

„Jedná se o transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady o bezpečnosti hraček. Nařízení obsahuje změny téměř ve všech oblastech souvisejících se zajištěním bezpečnosti hraček a technickými požadavky na hračky,“ přiblížil už v minulosti premiér Petr Nečas, podle kterého bezpečnostní nedostatky mají především hračky dovážené do Česka ze zahraničí. „Toto nařízení není úplně marné, protože někdy opravdu může dojít i k závažným zdravotním komplikacím,“ podotkl. 

Podle České obchodní inspekce počet rizikových hraček na tuzemském trhu dlouhodobě klesá. Spíše než v chemických vlastnostech předmětů výrobci chybují například v etiketách a nevhodné konstrukci hraček. "Už tak často nenacházíme na trhu výrobky, které by byly vyloženě nebezpečné, prohlásila mluvčí Miloslava Fléglová.

Česká obchodní inspekce například za loňský rok na tuzemském trhu zakázala prodej bezmála 30 tisíc hraček v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. 

Vydáno pod