VV: Bez investic do dopravy podřízne vláda Česku krk

Praha – Věci veřejné, jejichž ministři dnes na vládě hlasovali proti návrhu státního rozpočtu, volají po zodpovědné debatě o jednotlivých rozpočtových kapitolách. Diskutovat chtějí hlavně o investicích do dopravní infrastruktury. Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta upozornil, že v dopravě ve srovnání s dlouhodobými průměry chybí minimálně 20 miliard korun. Zároveň však zopakoval, že postoj Věcí veřejných nemá být signálem, že nepodpoří rozpočet ve sněmovně. Spíše má být pro vládní koalici impulzem k jednání. V některých svých názorech s VV notují s opziční ČSSD. Ta však jejich roli ve vládě kritizuje.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes na jednání vlády přišel se dvěma variantami rozpočtu. Jedna počítala se sjednocením sazeb DPH na 19 procentech a zároveň rychlejším poklesem deficitu. V roce 2012 by se měl dostat na 3,2 procenta HDP. Druhá varianta počítá se sjednocením sazeb DPH na 17,5 procenta a schodkem ve výši 3,5 procenta HDP. Jednotlivé rezorty by se ale musely smířit s většími škrty. Například na stavby silnic by v porovnání s první variantou šlo zhruba o 7 miliard korun méně.

Věcem veřejným se nezamlouvala ani jedna z navržených variant. Nejmenší koaliční strana namísto toho vyzvala k dalším jednáním. 19procentní DPH odmítají proto, že by tak podle nich hledalo řešení problémů s vysokým schodkem pouze na úkor nízko- a středněpříjmových vrstev obyvatel. Druhé variantě zase vyčítají, že nedává dostatek peněz na budování dopravní infrastruktury.

„Věci veřejné považují za zásadní prioritu vlády investice do stavby silnic a dálnic jako přírůstové opatření, opatření k vyšší zaměstnanosti v ČR a k vyšší konkurenceschopnosti ČR,“ prohlásil po jednání vlády předseda VV Radek John. „Vláda, která neinvestuje do dopravní infrastruktury, podřezává České republice krk do budoucna, přichází zhruba o 50 miliard z evropských fondů. Vláda by tuto prioritu, pokud má být dobrou vládou, měla zohlednit,“ dodal.

Vít Bárta

"Nepodpoření dnešního usnesení vlády ministry Věcí veřejných k rozpočtu v žádném případě neznamená jasné stanovisko, že by Věci veřejné nepodpořily státní rozpočet ve sněmovně. Ale je to jasný signál, že s návrhem ministerstva financí jsou VV jasně nespokojeny a očekávají zodpovědnou debatu k jednotlivým kapitolám.

John zároveň zdůraznil, že všichni tři koaliční partneři nicméně nalezli shodu v tom, že schodek rozpočtu na příští rok nesmí přesáhnout 3,5 procenta HDP. „Nikdo nezpochybňuje koaličně domluvené snižování schodku rozpočtu. Čili z hlediska makroekonomického jsme velmi stabilní,“ podotkl John. Česká republika se tak podle něj nemusí obávat, že by ztratila důvěru finančních trhů, jako se to v posledním roce stalo Řecku, Irsku a Portugalsku.

Na 19procentní DPH by VV kývly jen výměnou za daňovou progresi

Věci veřejné před dnešním jednáním vlády ústy Víta Bárty, kterého citoval server iDnes.cz, vzkázaly, že 19procentní DPH podpoří pouze v případě, že koaliční partneři kývnou na třicetiprocentní zdanění lidí s příjmy nad 90 tisíc korun. „Na prvním místě jsou spravedlivé daně, až za nimi výše schodku,“ upřesnil Bárta. Podle něj by zdanění lidí s vysokými příjmy státní pokladně přineslo ročně pět miliard korun navíc: „Progresivní zdanění by znamenalo zavedení druhého daňového pásma od příjmu nad 90 tisíc korun měsíčně. To je něco, co bychom považovali za spravedlivé a správné.“

Ekonomové: Bohatí už dnes vyšší daně mají

„Už za současné situace bohatší platí více na daních, ale i proporcionálně větší procento z daní, protože máme odečitatelné položky. To znamená, že dneska už platí bohatší nejen absolutně ze svých příjmů víc, ale i větší procento,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 ekonom VŠE Petr Bartoň.

Bárta rovnež zopakoval, že strana podporuje zavedení vyšších daní pro firmy, které koaliční partneři z ODS a TOP 09 odmítají. „DPH jednoznačně dopadá především na středně- a nízkopříjmové skupiny obyvatel, a pokud má tento stát zvyšovat daně, je třeba, aby na tom participovaly firmy a vysokopříjmové skupiny občanů,“ upřesnil šéf poslaneckého klubu VV.

VV modifikovaly návrh ČSSD

Kromě VV letos navrhla zavedení progresivní daně z příjmu také opoziční ČSSD. Podle tehdejšího vyjádření vlády jde ale takový návrh proti programovému prohlášení kabinetu. Sociální demokraté navrhli, aby lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně platili třicetiprocentní daň z příjmu. Pro ostatní by zůstala zachována současná patnáctiprocentní daň.

ČSSD taktiku VV kritizuje

„Naprosto nevěřím roli strany Věci veřejné a naprosto nedůvěryhodná mi připadá jejich kvazi opoziční role v této vládě. Pokud nesouhlasí, tak je jen otázka, za co to zítra vyobchodují,“ prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

ČSSD si s VV notují také například v tom, že na zvýšení DPH doplatí především nízko- a středněpříjmové skupiny. Vláda podle Zaorálka provádí změny takovým způsobem, že budou ve svých důsledcích prohlubovat sociální rozdíly i dále zatěžovat státní rozpočet. „Řada lidí přepadne přes hranici chudoby a bude žádat sociální dávky,“ varoval.

Na dnešním jednání stanovila vláda všem resortům tzv. rozpočtové rámce. Do 10. srpna musí jednotliví ministři rozepsat své rozpočty podle těchto výdajových rámců a předložit je ministerstvu financí. Do 30. srpna má pak Kalousek čas na to, aby jednotlivé kapitoly s ministry projednal a předložil vládě ke schválení celkový návrh rozpočtu na příští rok. Vláda je povinna do konce září předat dokončený návrh rozpočtu Poslanecké sněmovně.