Brusel volá po přísnějších pravidlech pro banky

Brusel - Pokud nebudou banky v Evropské unii plnit nová přísnější pravidla týkající se kapitálu a likvidity, mohly by čelit pokutám až do výše deseti procent jejich ročního obratu. Návrhy pravidel, která mají snížit rizika a pomoci bránit novým krizím, dnes představila Evropská komise.

Právě chování bank stálo v centru finanční krize. Státní pokladny musely řadě finančních domů kvůli potížím přispěchat na pomoc. Evropská komise ve snaze vyvodit z toho lekci přišla s novými pravidly pro zhruba 8000 bank, které v Evropě působí.

Od bank bude vyžadováno, aby držely více kapitálu, který by měl být navíc „kvalitnější“. To by mělo zajistit, že budou schopné odolat v budoucnu otřesům na trzích a nebude je třeba sanovat z peněz daňových poplatníků.

Eurozóna
Zdroj: ČT24

Do hry vstupuje Basel III

Do unijního práva by se měly dostat mezinárodní standardy o kapitálu bank, na kterých se dohodly země G20 (tzv. Basel III). Navíc v některých věcech jde EU dál, například přísnějšími sankcemi. „Například administrativní pokuty až do deseti procent ročního obratu instituce,“ nastínila komise to, jak by mohla vypadat sankce pro ty banky, které nebudou plnit pravidla.

Nově by měly posílit i dohledové orgány. Ty by měly získat větší pravomoci ohledně dohledu na bankami a také by měly mít možnost uvalení sankcí na ty ústavy, které by pravidla neplnily.

„Nemůžeme nedopustit, aby se objevila taková krize znovu,“ zdůraznil eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier, podle něhož nová pravidla bankovní sektor v Evropě posílí a dodal: „Bankovní sektor bude muset držet více kapitálu a kvalitnějšího kapitálu pokaždé, když přistupuje k rizikům.“

Ekonomika ČT24 o regulaci bank (zdroj: ČT24)