Jihokorejští studenti vyměnili učebnice za notebooky

Soul - V duchu Komenského školy hrou se radikálně mění výuka v Jižní Koreji. Místo pera teď používají Jihokorejci klávesnice a místo těžkých učebnic moderní technologie. Představa jako ze vzdálené budoucnosti je zde každodenní realitou. Technologická revoluce za miliony dolarů mění tamní školství a učebnicím tak odzvonilo.

Jihokorejští žáci odkládají učebnice, nahradí je totiž notebooky. „Digitální učebnice přehrávají videa a zobrazují různé fotky. Studenti si tak mohou prohlédnout místa, kde nebyli. Jedná se o efektivní studium, protože žáci se při něm zároveň baví a zároveň mají o látku větší zájem,“ prohlásila Yeon Eun-jung, učitelka na základní škole. 

Notebooky s dotykovým displejem zatím k výuce používá šedesát jihokorejských základních, středních i vysokých škol. Do roku 2015 chce ale Soul nahradit učebnice elektronikou ve všech školách. Program vyjde na víc než půl miliardy dolarů. „Vidět vědecké experimenty na videu je o dost zajímavější a lépe je chápu,“ konstatoval jeden ze studentů I Sang-hjon.

Školství se ale nemění jen ve čtvrté největší ekonomice Asie. Následuje ji Japonsko, Singapur nebo Francie. Jihokorejské děti mají ale nad svými vrstevníky z ostatních zemích navrch - jejich orientace v digitálním vesmíru je prý nejlepší na světě.

Reportáž Petry Novotné (zdroj: ČT24)