Tři čtvrtiny českých důchodců šetří na vlastní pohřeb

Doba, kdy důstojné zaopatření mrtvých bylo prvotním úkolem pozůstalých, je zřejmě minulostí. Až tři čtvrtiny českých seniorů si totiž spoří na vlastní pohřeb. Důchodci jsou ohleduplní a nechtějí finančně zatížit své děti, dalším důvodem je čistě pragmatický zájem – 27 procent dříve narozených lidí chce mít rozloučení podle svých představ.

Celých 73 procent českých důchodců spoléhá na sklonku života stále více na sebe než na své blízké a má bokem odloženou částku na trvalejší zdravotní výdaje. Peníze na vlastní pohřeb si ukládá ještě o dvě procenta lidí více. „Senioři jsou v tomto ohledu hodně konzervativní. Využívají hlavně klasické spořicí produkty jako termínované vklady. Přímo na pohřeb nebo dejme tomu na dlouhodobý pobyt v nemocnici mají naspořeno 10 až 20 tisíc korun,“ sdělila tisková mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Na zadní vrátka myslí nejvíce seniorů na Moravě. Jde zhruba o 90 procent. Oproti nim spoléhají na své blízké nejvíce v Praze. „Lidé na venkově zřejmě s tou smutnou událostí počítají častěji a dřív než lidé ve městě,“ sdělil šéfredaktor časopisu o pohřebnictví Václav Vohlídka.

Cena běžného pohřbu bez obřadu se přitom pohybuje kolem deseti tisíc korun. Další obnosy přibývají v závislosti na požadavcích. V průzkumu spořitelny přitom více než třetina dotázaných uvedla, že má nejen přesnou představu o způsobu pohřbu, ale i o tom, jak by měla vypadat smuteční hostina.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod