Novela zákona o vinařství slibuje větší ochranu vín

Praha - Senátoři schválili novelu zákona o vinařství. Platit má od letošního září a producentům vína přinese nové možnosti, ale i povinnosti. Novela přednostně slibuje větší ochranu vín před falšováním, nebo zvyšuje horní hranici obsahu alkoholu u tuzemských červených vín.

Od září letošního roku by z obchodů měla zmizet vína bez evidenčního čísla jakosti na etiketě. Kategorie označovaná jako „stolní víno“ pak zmizí z obchodů úplně. To jsou jen některé změny odsouhlasené senátory.

Novela prošla Senátem bez jediné změny. Prošlo tedy třeba i zvýšení horní hranice obsahu alkoholu u tuzemských červených vín.

Nové definice se dočká zemské víno. Takový nápoj může podle normy vzniknout jen z hroznů vypěstovaných v dané vinařské oblasti. Novela tak zavádí přísnější měřítka, než jsou běžná ve zbytku Evropské unie. Běžně ve státech sedmadvacítky stačí, aby zemské víno bylo z místních hroznů alespoň z 85 %.

Kromě zkvalitnění vinné produkce a ochrany před falšováním jednotlivých vín přináší novela i úlevy pro vinaře. Konkrétně v podobě jednotných žádostí, které zjednoduší nutnou administrativu.

Senátem prošla novela zákona o vinařství (zdroj: ČT24)
Vydáno pod