Intel ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk

San Francisco/Santa Clara - Ve druhém čtvrtletí vytvořila americká společnost Intel, největší světový výrobce počítačových čipů, čistý zisk ve výši 2,95 miliardy dolarů (asi 50,9 miliardy korun). Meziročně je to nárůst o dvě procenta a znamená to lepší výsledek, než se čekalo na trzích. Tržby se zvýšily o 21 procent a dosáhly rekordních 13,03 miliardy dolarů (asi 224,6 miliardy). Firma počítá s dalším růstem, ten ale zřejmě bude slabší, než se původně domnívala.

Intel těžil během druhého čtvrtletí zejména z obnovy počítačů ve firmách, pomohly mu ale i první nákupy počítačů mezi lidmi v mladých tržních zemích. Díky tomu firma počítá s růstem i ve třetím čtvrtletí. Intel však varoval, že na vyspělých trzích letos nebude prodej počítačů tak silný, jak management původně předpokládal, což se odrazí i ve slabším růstu prodeje mikročipů. Srdce od Intelu má v sobě přes osmdesát procent všech počítačů na světě.

Stacy Smith, finanční ředitel, Intel

„Technologie už prorostly do našich životů. Musíme ale najít nové a rostoucí trhy, kde tomu ještě tak není a kde jsou lidé ochotni do novinek investovat.“

Konkrétně 54 centů činil zisk na akcii, a zvýšil se tak z předchozích 51 centů. Na trhu se v průměru čekal zisk na akcii 51 centů, u tržeb analytici v anketě agentury FactSet počítali s růstem pouze na 12,8 miliardy dolarů.

Práce na PC
Zdroj: ČT24

Během druhého čtvrtletí nakupovaly firmy ve vyspělých zemích hlavně osobní počítače a servery, v mladých tržních ekonomikách, jako je Brazílie a Čína, pak byla poptávka po široké škále počítačů. Stagnoval naopak prodej laptopů ve Spojených státech a v Evropě. Díky vysoké poptávce po výkonných čipech do serverů a datových center mohl Intel zvýšit jejich průměrnou cenu, což mu pomohlo ke zvýšení zisku.

„Věděli jsme, že je vysoká poptávka po serverech, rádi ale vidíme, že se jim v divizi osobních počítačů objem prodaných čipů zvýšil o více než deset procent,“ poznamenal analytik makléřské společnosti Wasatch Advisors Michael Shinnick.

Podle analytiků z Gartneru by měl zájem o počítače dál klesat. Mohou za to především nová zařízení, tablety a chytré telefony, které v mnoha ohledech počítače nahrazují. A tady Intel ztrácí a jeho mobilní divizi klesly tržby o patnáct procent. Chytré mobily a tablety sice vyrábí všichni velcí hráči, ale například nejprodávanější tablet světa iPad jede na procesoru, který si vyvinul sám a vyrábí ho pro něj Samsung. 

Reportáž o Intelu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod