Po Praze jezdí dětský taxík

Praha – Speciální službu nabízí zaneprázdněným rodičům společnost Kangaroo Service. Po Praze i na cesty mimo Prahu provozuje dětskou taxislužbu, která může ratolesti zavézt na zájmové aktivity nebo k babičkám. Pro klid rodičů je v každém voze nainstalovaná webová kamera, při cestách z metropole může děti doprovázet i chůva.

„V Praze je služba myšlena na pomoc zaměstnaným ženám a tatínkům, kteří se snaží vyhovět svým dětem, které si vybraly kroužky různě po Praze, ale nezvládají je rozvážet v časovém rozvrhu, který mají k dispozici,“ vysvětlila motivaci pro vznik dětské taxislužby její zakladatelka Soňa Solařová. Jak sama dodává, ze začátku ji přitom i přátelé od celého projektu zrazovali – tvrdili, že na českém trhu nenajde uplatnění.

Podle Solařové byla nejnáročnější logistika dopravy. „Je velmi těžké vyjít vstříc s cenami klientům, když musím do ceny kalkulovat jak pohonné hmoty, tak práci řidiče nebo chůvy apod. Do toho musím ještě započítat externí náklady, jako je přistavení vozu, vybavení a podobně,“ uvedla Solařová.

Dnes společnost nabízí zaneprázdněným rodičům dva vozy, mercedes a volkswagen multivan. Cena za kilometr po Praze stojí okolo 30 korun, mimo Prahu se pohybuje v rozmezí 25 a 29 korun. Vedle převozu dětí společnost nabízí také transport seniorů, které může pečovatelka doprovodit například na prohlídku u lékaře.

Na dítě existuje předávací protokol

Počáteční náklady na rozjezd spočítala společnost na 50 tisíc korun, investice by se měla vrátit nejpozději do roka. Teprve ve chvíli, kdy na sebe služba začne vydělávat, plánuje Solařová nákup vlastního vozového parku; dosud si auta pronajímá.

Kangaroo Service se musel ochránit i právně, a to kvůli ošemetnosti, jakou je péče o děti. „Smlouva s řidičem a s chůvou asi bylo to nejmenší, nejkomplikovanější bylo vymyslet smlouvu směrem ke klientům tak, abychom i my měli nějaký nástroj donutit rodiče poctivě nám sdělovat zdravotní stav dítěte při jeho předávání. Máme speciální dokument, kterému pracovně říkám předávací protokol, což je papír, který přesně dokumentuje okamžik, kdy si chůva přebírá dítě od rodiče,“ popsala ochranu zakladatelka dětské taxislužby.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)