Fiat drží v Chrysleru většinový podíl

Detroit – Italská automobilka Fiat se dnes stala většinovým majitelem svého amerického partnera Chrysler poté, co dokončila převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. V americké automobilce nyní vlastní 55,3 procenta.

Pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku získala italská automobilka předloni a opakovaně ho navýšila. Koupi zbývajících podílů USA a Kanady oznámila začátkem června; za americký podíl zaplatila 560 milionů dolarů (9,5 miliardy Kč) a za podíl Kanady 140 milionů dolarů. Vlády Spojených států a Kanady získaly podíly v Chrysleru během bankrotové reorganizace podniku v roce 2009.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. V prvním čtvrtletí společnost téměř ztrojnásobila čistý zisk na 37 milionů eur (zhruba 900 milionů Kč) ze 13 milionů eur před rokem.

Chrysler v prvním čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 116 milionů dolarů po ztrátě 197 milionů dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009.

Vydáno pod