Banky střední a východní Evropy si polepšily

Londýn - Banky ve střední a východní Evropě jsou v čím dál lepší formě a zvyšují svoji stabilitu. K tomuto závěru dospěla ve své zvláštní zprávě agentura Fitch Ratings, která zkoumala dopad globální ekonomické krize na bankovní domy.

Inspektoři agentury Fitch ocenili u bank v Česku, Polsku nebo Slovensku především lepší profily financování, méně devizových úvěrů či vyšší kvalitu aktiv. Od globální ekonomické krize se prý stabilizovaly a úspěšně snižují podíl špatných úvěrů.

Situaci navíc přispívá i obecně vyšší úroveň ekonomického rozvoje jejich zemí, ve kterých banky působí. Středoevropské banky tak předstihly svoji konkurenci v Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku a ve Slovinsku. 

Banky střední a východní Evropy (zdroj: ČT24)

I tak se ale téměř všechny banky v regionu podle zprávy dál potýkají s nízkou výkonností, a tedy i nízkými zisky. Přetrvávají i strukturální problémy jako třeba spoléhání se na finance od mateřských bank v zahraničí. 

Agentura v analýze také dále připomíná, že závisí na dalším vývoji řecké ekonomiky, potažmo ekonomiky celé eurozóny. Pokud by dluhová krize zasáhla i další státy, může se prý situace středoevropských bank rázem změnit.