Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk i tržby

Seattle - Díky silnému prodeji kancelářských aplikací Office a herních zařízení Xbox vykázala americká softwarová společnost Microsoft v posledním čtvrtletí svého finančního roku vyšší zisk a tržby, než se čekalo. Již třetí čtvrtletí po sobě klesl prodej operačního systému Windows kvůli slabému trhu osobních počítačů a zklamal očekávání trhu.

V meziročním srovnání vzrostl čistý zisk Microsoftu o 30 procent na 5,9 miliardy dolarů (100,3 miliardy korun) a výsledek 69 centů na akcii překonal odhady analytiků o 11 centů. Firmě k tomu ale výrazně dopomohlo dramatické jednorázové snížení daňové zátěže, které jí na daních ušetřilo proti loňsku více než miliardu dolarů.

O osm procent na 17,4 miliardy dolarů se pak vyšplhaly tržby Microsoftu, což bylo podle agentury Reuters necelé procento nad odhady analytiků. Akcie Microsoftu po výsledkové zprávě mírně klesly, nakonec se ale stabilizovaly na úrovni čtvrtečního oficiálního závěru. Za poslední rok získaly osm procent, ovšem celý trh Nasdaq, kde se obchodují, posílil mezitím o 30 procent. Kurz Microsoftu už delší dobu stagnuje kolem úrovně roku 1998.

Výsledky Microsoftu
Zdroj: ČT24

Vzrostly i tržby největší divize Office, která minulý měsíc přišla s novou verzí svého kancelářského balíku, a to o sedm procent na 5,8 miliardy dolarů. Divize serverů zvýšila prodej o 12 procent na 4,6 miliardy a divize zábavy, která prodává Xbox a videohry na něj, zaznamenala nárůst o 30 procent na 1,5 miliardy dolarů.

OS Windows na sestupné vlně

Ovšem prodej operačního systému Windows, který je klíčovým produktem Microsoftu, klesl o 0,8 procenta na 4,7 miliardy dolarů. Prodej osobních počítačů ve světě se za čtvrtletí zvýšil jen o 2,3 procenta a trh bude nyní sledovat, jak se Microsoftu podaří přenést Windows na dynamický trh tabletů.