Představitelé Private Investors odsouzeni na 3,5 roku

Praha - Tři bývalí představitelé zkrachovalé makléřské společnosti Private Investors (PI) jsou vinni z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rozhodl tak pražský městský soud. Dušan Tejkal, Petr Kukla a Daniel Papoušek klienty firmy připravili skoro o 800 milionů korun. Podle spisu zastavili v roce 2000 cenné papíry a finanční prostředky klientů Private Investors u amerických společností, jejichž prostřednictvím společnost obchodovala na americkém akciovém trhu. Private Investors ručila úvěry, které si u amerických společností získala na krytí svých ztrát. Klienti ale o tom podle žalobkyně nevěděli. Trojice navíc předstírala, že jde o majetek Private Investors.

Společnost nebyla schopna v roce 2001 úvěry zaplatit, přišla tak o zástavu, čili o cenné papíry svých klientů. Největší český obchodník s americkými akciemi ohlásil úpadek v květnu 2001. V červnu přišel konkurz, komise pro cenné papíry pak podala na zástupce statutárních orgánů trestní oznámení. Obvinění tvrdili, že pád Private Investors bezprostředně souvisí s tehdejším hlubokým propadem americké burzy. V některých případech hodnota akcií klesla až o devadesát procent. Navíc tvrdili, že systém, v rámci kterého obchodovali, je z neznámého důvodu neupozornil na propad hodnoty jejich akcií. Soud tomu ale neuvěřil a za stamilionové škody na majetku klientů uložil třem bývalým představitelům makléřské společnosti Private Investors každému 3,5 roku vězení. Podle rozhodnutí trestního senátu se však muži nedopustili zpronevěry, ale porušování povinnosti při správě cizího majetku. Verdikt je nepravomocný.

Soud začal v květnu výslechem Kukly. Ten mimo jiné uvedl, že pád Private Investors bezprostředně souvisí s tehdejším hlubokým propadem americké burzy. V některých případech podle něho hodnota akcií klesla až o 90 procent. Prohlásil, že jejich prací bylo vydělávat klientům peníze: „Mě to strašně mrzí. Ale pro mě to byl taky šok, nečekal jsem, že to může takhle propadnout.“

Firma Private Investors byla ve své době největším tuzemských obchodníkem s americkými akciemi a její úpadek český kapitálový trh šokoval. Vedení PI vysvětlovalo konec propadem cen amerických akcií, ale podle odborníků selhala sama společnost, protože neoprávněně nakládala s majetkem klientů.

Telefonát Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)