Japonci chtějí vydat dluhopisy za více než dva biliony korun

Tokio - Japonská vláda hodlá vydat dluhopisy za deset bilionů jenů (zhruba 2,2 bilionu korun), aby získala peníze na další projekty pro obnovu po březnovém zemětřesení a vlně tsunami. Informoval o tom dnes japonský podnikatelský list Nikkei. Dodal, že další tři biliony jenů na obnovu poničeného severovýchodu země chce vláda získat snížením výdajů v jiných oblastech.

Vládní zdroj již ve čtvrtek uvedl, že Japonsko hodlá do obnovy investovat dalších 13 bilionů jenů. Tato částka nezahrnuje šest bilionů jenů, které již vláda na obnovu vyčlenila ve dvou mimořádných rozpočtech. Vláda podle tohoto zdroje uvažuje o vydání mimořádných dluhopisů, omezení některých výdajů a prodeji státních aktiv.

Podle listu Nikkei hodlá vláda ze získaných 13 bilionů jenů investovat osm až devět bilionů do zlepšení infrastruktury. Tři biliony jenů by měly směřovat do výstavby škol a tvorby pracovních míst. Investoři předpokládají, že výdaje na obnovu po zemětřesení pomohou Japonsku překonat hospodářský útlum. Návrhy vládních projektů pro obnovu by měly být podle listu Nikkei dokončeny tento měsíc zvláštní pracovní skupinou, kterou vede premiér Naoto Kan.