Vláda pomalu ustupuje, úspory nahradí zvýšení daní

Praha - Vláda chystá příští rok škrty na provozu státu i zpomalení výstavby dálnic a železnic, a přesto utratí skoro o devatenáct miliard víc než letos. Všechny vládní úspory totiž ani zdaleka nepokryjí raketový vzestup nákladů na výplatu důchodů. Nečasův tým sníží příští rok schodek o třicet miliard hlavně díky růstu ekonomiky a zvýšení daní.

Obrovský problém, jak zajistit důstojné penze pro české důchodce, vtrhl do Česka předčasně. Jen na důchody totiž vláda příští rok vydá téměř o patnáct miliard víc než v roce 2011. Nečasův kabinet totiž chystá zvýšení důchodů a navíc letos znovu přibude zhruba 40 tisíc penzistů, a to nejen kvůli tomu, že do důchodu odcházejí silné poválečné ročníky. „Finanční krize uspíšila dopady stárnutí populace v tom smyslu, že lidé, kteří by odešli do důchodu někdy ve druhé polovině dekády, často volí předčasný důchod, než aby byli nezaměstnaní,“ konstatoval hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

Zatímco letos chce vláda utratit bilion a 71 miliard korun, příští rok už to bude hlavně kvůli rostoucím nákladům na důchody téměř o 19 miliard víc. Nečasův tým totiž příští rok žádné velké úspory nechystá. Jednou z mála výjimek jsou drobné škrty ve výdajích na provoz ministerstev. „Jednotlivé kapitoly budou muset uspořit zhruba 1,5 procenta svých provozních výdajů, samozřejmě po odečtení výdajů mandatorních,“ podotkl ministr financí Miroslav Kalousek. 

To je přitom oproti letošku značný rozdíl. Letos totiž vláda dokázala snížit z roku na rok své náklady právě díky škrtům v povinných a sociálních výdajích, a to i přes rostoucí výdaje na důchody. Žádný podobný úsporný balík ve výši 70 miliard ale pro příští rok nepřijde. „Dovedu si představit i další opatření na výdajové straně, jedná se o výdajový limit. Hypoteticky si dovedu představit, že některé kapitoly budou pod tímto výdajovým limitem,“ dodal premiér Petr Nečas. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Ministr financí sice původně chtěl na příští rok velmi výrazně seškrtat rozpočet školství, obrany a vnitra, nakonec ale kvůli odporu Věcí veřejných ustoupil. Obrana nakonec přijde o necelé procento rozpočtu a školství s vnitrem si pak dokonce příští rok polepší. Vláda tak příští rok sníží schodek rozpočtu na 105 miliard hlavně díky zvýšení DPH a díky růstu ekonomiky. V roce 2012 chce vybrat celkem o 47 miliard víc než letos.