Moody's opět snížila řecký rating, bankrot země je prý jistý

Londýn – Mezinárodní agentura Moody's Investor Service opět srazila hlavní rating řeckého hospodářství, nyní dokonce o tři stupně na druhou nejnižší známku Ca. Podle zástupců agentury má Řecko ve střednědobém výhledu stále vážné problémy se solventností a bankrotu se prý prakticky nevyhne. Soukromí věřitelé totiž výměnou dluhopisů podle agentury utrpí velké ekonomické ztráty. Moody's reaguje na závěry mimořádného summitu členských zemí eurozóny, který se minulý týden konal v Bruselu a na němž byly dohodnuty podmínky pomoci zadluženému Řecku.

Řecko postihlo další snížení ratingu jen několik dní poté, co se státy eurozóny dohodly na novém záchranném plánu, zahrnujícím finanční vklad 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun) i pozdější podíl soukromého sektoru zhruba 37 miliardami eur. Řecko se přitom nacházelo v extrémně spekulačním pásmu už od začátku června, kdy stejná agentura snížila rating na známku Caa1.

Státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) přitom již loni Řekům přislíbily celkem 110 miliard eur na tři roky. Tato částka však nebyla dostatečná, aby Řecko splnilo své závazky vůči investorům.

Řekové získají pro půjčky ze záchranného fondu eurozóny (EFSF) také nižší úroky, které se budou pohybovat mezi 3,5 až čtyřmi procenty. To je snížení o zhruba jeden procentní bod proti současnosti. Tento krok by přitom měl řecké vládě ušetřit zhruba 30 miliard eur v příštích deseti letech. Zvýší se také doba splatnosti, a to na nejméně o 15 let.

Agentura Moody´s nyní vyčká, co se stane, až k výměně obligací dojde. Teprve potom zveřejní nový výhled, od kterého se odvíjí další případné snížení ratingu. „Problém je v tom, že pokud stát neplní závazky, tak to většinou znamená, že je na dlouhá léta odříznut od finančních trhů, nemůže získat prostředky na svoje financování,“ řekl Luboš Mokráš z České spořitelny. Krátkodobé bankroty však nejsou úplně výjimečné. Platební neschopností si v poměrně nedávné době prošly například Rusko nebo Argentina.

Evropská unie možná zřídí vlastní ratingovou agenturu

Podle posledních hlasů z Bruselu by se unie ráda zbavila přílišné závislosti na vnějších ratingových agenturách. Francouzský prezident podle vlastních slov spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na podzim navrhne vznik evropské ratingové agentury, která by měla EU zbavit závislosti na hodnocení tří agentur ze Spojených států (Moody's, Fitch, Standard & Poor's).

Sarkozy ve svém projevu rovněž několikrát použil slovní spojení evropský měnový fond, který by podle něj mohl vzniknout ze současného záchranného fondu eurozóny a z Evropského stabilizačního mechanismu, který začne fungovat v roce 2013.

Vydáno pod