Škody za doznívající povodně půjdou opět do milionů

Beroun – Škody po záplavách z minulých dní sčítají jak postižené obce, tak pojišťovny. Jen Česká pojišťovna má podle svého mluvčího Tomáše Zavorala zatím nahlášeno kolem 250 škod za pět milionů korun. Nejvíce postižen byl Středočeský kraj, hlavně Beroun a Příbram, kde se nachází chatové osady a jiné rekreační objekty. Podle prvních odhadů by celkově mohlo být v Česku nahlášeno kolem tří až pěti tisíc škod. To se nedá srovnat s loňskými povodněmi, kdy bylo nahlášeno přes 20 tisíc pojistných událostí.

I škody po povodních v Královéhradeckém kraji se budou zřejmě pohybovat v řádech desítek milionů korun. Například krajští silničáři odhadli, že na silnicích škody přesáhnou deset milionů korun. Dnes o tom informoval mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi. „Velká voda na čtyřech místech v kraji podemlela vozovky, odplavila krajnici či poškodila opěrné zdi. Silničáři nyní vyrážejí k silnicím, které byly zaplavené, a začínají sčítat škody. Jejich přesnou výši by měli znát do deseti dnů,“ uvedl mluvčí. 

Rozvodněná řeka poničila například silnici u Sedloňova, kterou nyní mohou používat jen osobní vozy. „Kvůli povodňovým škodám je zúžený průjezd či omezení také na silnicích mezi Častolovicemi a obcí Libel, v Kounově a v Lukavici,“ uvedl výrobní náměstek ředitele krajské správy a údržby silnic Petr Zima.

Škody vyčíslují také v Českém Meziříčí na Rychnovsku. „Na obecním majetku nebudou nijak vysoké, ale ve zhruba desítce domů voda zaplavila sklepy a přízemí,“ řekl starosta Českého Meziříčí Milan Žďárek. Mladá fronta Dnes pro Královéhradecký kraj dnes uvedla, že například obec Podbřezí na Rychnovsku odhaduje škody na obecním majetku na dva miliony korun. 

V Královéhradeckém kraji v noci na pátek po vydatných deštích stouply až na třetí stupeň povodňové aktivity hladiny řek Dědina, Kněžna a Orlice. Hasiči museli evakuovat pět dětských táborů, pomáhali lidem také s budováním hrází z pytlů s pískem a čerpáním vody z několika zatopených sklepů. V sobotu dopoledne evakuovali chataře z chat v okolí Třebechovic pod Orebem. V kraji bylo kvůli velké vodě uzavřeno také několik silnic. 

Bílý Kostel nad Nisou
Zdroj: Facebook/Alex Kohoroutová

Starostové měst a obcí, kterými protéká řeka Dědina, volají již několik let po vybudování nádrže v Mělčanech na Rychnovsku. „Kdyby pršelo o půl dne déle, měli bychom tady vážné problémy. Výstavbu stále jen slibují, ale zatím se nic nedělo. Věřím, že nyní se jednání urychlí a začne se něco dít,“ řekl Žďárek. 

Společnost Povodí Labe Hradec Králové podle původních plánů chtěla v Mělčanech vybudovat přehradu za zhruba půl miliardy korun. Kvůli zamítavému stanovisku ochránců přírody, které potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, však od záměru ustoupila a připravuje výstavbu suchého poldru, který by se plnil pouze v případě vydatných srážek. Podle posledních plánů by stavba poldru mohla začít v roce 2012, dokončená by měla být v roce 2015.

Lesy ČR odhadují škody po povodních na 21,5 milionu 

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhaduje škody z minulého týdne po vydatných deštích na majetku firmy na 21,5 milionu korun. Lesy již začaly s odstraňováním škod na vodních tocích a lesních cestách, jak dnes informoval mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Telefonát Tomáše Zavorala (zdroj: ČT24)