Cena zlata dál roste, zvyšuje ji dluhová krize USA

Singapur – Neschopnost amerických zákonodárců dohodnout se na navýšení dluhového stropu dál žene cenu zlata nahoru. Investoři totiž v době spekulací na finančních trzích a možné platební neschopnosti důvěřují právě hodnotě drahého kovu. Cena zlata v Asii již překonala nový rekord, když se přehoupla přes 1 620 amerických dolarů za troyskou unci.

Od počátku letošního roku zlato zdražilo již o téměř 14 procent. Někteří analytici však upozorňují, že pokud se američtí politici dohodnou na stropu pro zadlužení, bude cena zlata prudce klesat. „Pokud USA zbankrotují, zlato půjde nahoru. Když se jim podaří uzavřít dohodu, uvidíme zlato celkem rychle klesat,“ řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.

Zákonodárci ve Washingtonu o víkendu opět nedospěli k dohodě o navýšení státního dluhu, která by odvrátila riziko bankrotu Spojených států. Jednání předsedy sněmovny, republikána Johna Boehnera s Barackem Obamou v noci z pátku na sobotu skončilo nakonec ostrou výměnou názorů zakončenou bouchnutím dveří a ani následný víkend kýženou dohodu nepřinesl. Politici se přitom musí dohodnout do druhého srpna. Poté Spojeným státům dojdou peníze a budou nuceny ohlásit bankrot. Následná panika na finančních trzích by mohla svět uvrhnout do další hospodářské recese - jako první by ale přišly na řadu americké úrokové sazby.

„Úrokové sazby třeba u 10letých dluhopisů v Americe jsou dneska velmi příznivé, konkrétně těsně pod 3 procenta. To je velmi výhodná sazba, například Česko si dnes na stejné období půjčuje za necelá 4 procenta,“ uvedl vedoucí Katedry veřejné ekonomiky VŠE Jaroslav Vostatek.

Nejistá politická situace ve Spojených státech ohrožuje jejich už tak křehký rating. Záchranou nemusí být ani plán republikánů. Ten totiž nabízí pouze krátkodobé řešení, které americký prezident ještě nemusí schválit.

MMF vyzval USA, aby v globálním zájmu vyřešily problém s dluhy 

Do amerického dluhu začal mluvit i Mezinárodní měnový fond (MMF). Dnes vyzval Spojené státy, aby rychle zvýšily dluhový limit a uvedly do pořádku své veřejné finance, jejichž deficity za vlády Baracka Obamy dosáhly nejvyšších úrovní od druhé světové války. Vedení fondu v dnešním novém hodnocení ekonomických vyhlídek USA uvedlo, že ozdravení veřejných financí a řešení amerického dluhu je v zájmu celé globální ekonomiky.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ČT24

Podle MMF může oživení americké ekonomiky pokračovat i při postupném přitvrzování fiskální politiky, zdůraznil ale, že otázka prudce rostoucího dluhu je zdrojem globálních obav. Američtí vládní činitelé po recesi, která skončila před dvěma roky, stále nejsou ochotni výrazněji škrtat výdaje a odkazují přitom na ohrožení stále slabého oživení ekonomiky.

Dluhy v USA (zdroj: ČT24)