Hrozba bankrotu nutí Obamu ke kompromisu s republikány

Washington – Americký prezident Barack Obama vyzval republikány, aby přihnuli kompromisní řešení ve sporu o navýšení stropu pro státní dluh, tedy hranice, po niž se americká vláda může zadlužit. Prezident vyjádřil názor, že současný spor o způsob řešení vysokého zadlužení země nemůže být řešen jednostranně. Obama si myslí, že republikáni musí kromě jimi propagovaných škrtů přistoupit i na zvýšení daňové zátěže. Šéf Bílého domu opětovně varoval před následky platební neschopnosti, která Spojeným státům hrozí poprvé v historii již za týden.

Na Obamův projev bezprostředně reagoval republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. Na Obamovu výzvu příliš vstřícně nereagoval. Ochotu ke zvyšování daní neprojevil, ale prohlásil, že republikáni v průběhu tohoto týdne prosadí ve sněmovně návrh na zvýšení stropu pro dluh. Zvýšení budou provázet rozpočtové škrty ve výši zhruba bilionu dolarů. Boehner se domnívá, že je jeho návrh přijatelný pro obě strany, takže by ho měl bez problémů schválit i demokraty ovládaný Senát a podepsat prezident. Boehler nevidí jinou cestu ze současné krize, než jsou úspory.

Obama ke krachu všech dosavadních jednání o zvýšení hranice pro zadlužení USA: „Takto nelze řídit nejskvělejší zemi na planetě. Je to nebezpečná hra, kterou jsme nikdy předtím nehráli a kterou si nemůžeme dovolit hrát ani teď. Ne v okamžiku, kdy jsou v sázce pracovní místa a živobytí tolika rodin. Nemůžeme připustit, aby se Američané stali bezděčnými oběťmi politického boje ve Washingtonu“.

Spory o navýšení státního dluhu paralyzují americkou politiku už několik týdnů. Jednání mezi prezidentem a republikány minulý týden zkrachovala poté, co se šéf Sněmovny reprezentantů nechal slyšet, že v Obamu ztratil důvěru. Další jednání se tak odehrávají na půdě Kongresu. Demokraté i republikáni v pondělí představili své návrhy řešení, k ukončení zablokované situace však zatím nedospěli.

John Boehner
Zdroj: ČT24

Reakce šéfa republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Johna Boehnera na Obamův projev: „Vždy jsme věřil, že čím větší je vláda, tím menší jsou lidé. A právě nyní máme vládu tak velkou a tak nákladnou, že podrývá úsilí našich lidí a brání naší ekonomice pracovat na plný výkon“.

Poslední republikánský návrh by chtěl strop pro státní dluh zvýšit ve dvou krocích. V první fázi by se zhruba na půl roku zvýšil o bilion, přičemž zhruba stejnou částku by pomohly ušetřit škrty. O další redukci výdajů by se pak jednalo v následujících šesti měsících. Obama a demokraté návrh odmítají, protože považují za nezodpovědné, aby se krize za půl roku opakovala.

Konkurenční demokratický návrh představil v Senátu šéf jejich většiny Harry Reid. Ten navrhuje rozpočtové škrty ve výši dvě celých sedm bilionu dolarů rozložené na dobu příštích deseti let. Strop pro státní dluh by se měl podle něj zvýšit natolik, aby peníze vládě vydržely po celý rok 2012. Možná i to, že je příští rok rokem volebním způsobuje, že republikáni návrh odmítají. Ti Reida rovněž obvinili, že jeho návrh obsahuje účetní triky. Oba návrhy tak spojuje jediné, a sice to, že nepočítají se zvýšením daní.

Současný strop pro zadlužení ve výši 14,29 bilionu dolarů Spojené státy oficiálně vyčerpaly 16. května letošního roku. Rozpočtovými přesuny byly získány další peníze a čas. Pokud demokraté nenajdou společnou řeč, americké vládě dojdou po 2. srpnu peníze. Navýšení stropu pro zadlužení musí odsouhlasit Kongres, ve kterém Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni, zatímco v Senátu disponují většinou demokraté.

Sněmovna reprezentantů
Zdroj: ČT24

Nejistota se z Washingtonu promítá i na finanční trhy. Velmi pravděpodobně hrozí sestup USA v hodnocení schopnosti splácet své závazky. Mezinárodní měnový fond proto v pondělí vyzval Spojené státy, aby rychle uvedly do pořádku své veřejné finance a schválily zvýšení dluhového limitu. Deficity dosáhly za vlády Baracka Obamy nejvyšších úrovní od druhé světové války. Vedení MMF v hodnocení ekonomických vyhlídek Spojených států uvedlo, že řešení amerického dluhu a ozdravení veřejných financí je v zájmu celé globální ekonomiky.

Vydáno pod