Čína je kvůli explodujícím melounům obezřetná

Peking – Obyvatelé čínského hlavního města už nevěří běžným obchodům se zeleninou. Chtějí totiž mít absolutní kontrolu nad tím, co jedí. Nechávají si proto zeleninu pěstovat podle předem dohodnutých podmínek. Číňany od nákupů zeleniny od obchodníků odradila série skandálů s hnojením. Nedávno například média upozornila na případ vodních melounů z provincie Ťiang-su na východě Číny. Farmáři do nich přidali chemikálie, kvůli kterým melouny ještě před dozráním samovolně explodovaly.

Například obchodní manažer Ťiang Ping je jedním z takzvaných farmářů z města. O víkendech se vydává na hodinovou cestu na městskou farmu, kde sklízí pro rodinu vlastní zeleninu: „Mám strach z konzumace jídla prodávaného ve městech – nikdy nevíte, co do něj přidali. Ale tady se s farmářem jasně domluvíme na požadavcích ohledně toho, jak může naši zeleninu pěstovat – jestli má použít umělá hnojiva nebo jiné látky, které podporují její růst.“ 

Pronájem polí v Číně (zdroj: ČT24)

Obchod je navíc výhodný i pro majitele pole. Za pronájem a další služby si účtuje 300 dolarů ročně. „Farmě se teď daří, pronajímáme asi 100 polí. Zpětná vazba zákazníků je zatím celkem dobrá a obchod roste. Ceny za pronájem jsou taky velice rozumné,“ říká vlastník farmy Liang Ping, který začal půdu pronajímat před několika měsíci. Dříve na ní pěstoval zeleninu do obchodů, stoupající náklady ho však donutily s komerční produkcí skončit.