USA se mohou inspirovat aktivitou eurozóny, vzkázala Lagardeová

New York – Spojené státy by se měly inspirovat ve schopnosti vzájemné domluvy a řešení konkrétních problémů, které minulý týden učinily státy eurozóny na mimořádném summitu kvůli novému záchrannému plánu pro Řecko. Prohlásila to šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, která při návštěvě Spojených států komentovala aktuální krizi republikánů a demokratů v dohodě o navýšení limitu státního dluhu. USA mají podle Lagardeové hledat východisko z politického patu okamžitě, avšak nikoliv zbrkle, a to cestou fiskální konsolidace.

Deficit Spojených států za vlády Baracka Obamy dosáhl nejvyšších úrovní od druhé světové války. Spojeným státům hrozí poprvé v historii platební neschopnost a čas na řešení se neúprosně krátí. USA si podle Lagardeové mají vzít příklad z atmosféry, která v minulých dnech zavládla v Bruselu. „Poprvé jsem viděla členy eurozóny, kteří se rozhodli, že se semknou a alokují peníze tam, kam je potřeba. Nejen že se soustředili na konkrétní problém Řecka tím, že prodloužili splatnost půjček a snížili úrokové sazby, ale zazněl závazek, že každá země eurozóny, pakliže budou podmínky plánu plněny, bude pokračovat ve financování, dokud se ohrožená země nedostane zpátky do tržního prostředí,“ prohlásila Lagardeová.

Američtí politici o navýšení státního dluhu a rozpočtových úsporách bezvýsledně jednají už několik týdnů. Jednání Bílého domu s republikány minulý týden zkrachovala, když republikánský šéf Sněmovny reprezentantů oznámil, že v prezidenta Baracka Obamu ztratil důvěru. Jednání se tak přenesla do Kongresu, přičemž jak demokraté, tak republikáni v pondělí představili své nové návrhy. K řešení politického patu se tím ale nepřiblížili, což kritizuje už i Mezinárodní měnový fond.

„My ten čas nemáme, je zde očekávání, že se věci musí rychle rozběhnout. Já doufám, že nynější politická aktivita v Evropě, která je zásadní, bude následována i ve Spojených státech a že fiskální aktivita bude následována co nejrychleji,“ sdělila Lagardeová.

Lagardeová: Ekonomika bude růst o 4 procenta

Podle šéfky MMF by v příštím roce mohla světová ekonomika růst o 4 až 4,5 procenta. Tato prognóza však bude záležet na na tom, jestli se Obamova vláda vypořádá se státním dluhem. Mezinárodní měnový fond má prý nyní na další případnou pomoc vládám dost prostředků. „Fond je naprosto relevantním nástrojem k takovým řešením,“ dodala.

Projev Christine Lagardeové k vývoji světové ekonomiky (zdroj: ČT24)