Základní potraviny zdražují, za nákupy zaplatíme víc

Praha – Postupně a nenápadně, v součtu ale skoro o třetinu zdražily během roku některé základní potraviny, třeba pečivo nebo cukr. Ekonomové to přičítají hlavně citelnému růstu cen na světových zemědělských trzích. Ještě loni dal každý Čech za potraviny přes 25 tisíc korun ročně, letos by to mohlo být o třináct set více.

Ještě před rokem bychom za nákup rohlíků, chleba, mléka a kuřecího masa dali 137 korun, teď je to o 14 víc. Přitom se obávané zvýšení DPH ještě nedostavilo. „Cena pekárenských výrobků výrazně stoupla, cena chleba o 20 procent, cena pečiva dokonce o 34 procent,“ vypočítává předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Zdražily ale i další základní potraviny. Naopak zelenina v červnu zlevnila, zájem byl o ni byl kvůli strachu ze zákeřné bakterie E. coli minimální.

Růst cen potravin
Zdroj: ČT24

Chování nakupujících se proto mění. Základní potraviny sice kupují ve stejném množství, ale stále častěji si odepírají výběrové potraviny jako čokoládu, francouzské sýry nebo italskou šunku. „V 1. pololetí byl nárůst cen spojen s vývojem na světových trzích, například potravinářská pšenice za rok zdražila skoro na dvojnásobek,“ vysvětluje Ritschelová.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky jsou ale marže na minimu, neboť situace se odráží na ziskovosti maloobchodu, který je do jednoho procenta.