Piloti budou od pondělí protestovat

Praha – Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi některým pilotům. České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) proto chce od pondělí zahájit plánovaný protest. Konkrétně chtějí striktně dodržovat zákoník práce, což podle nich způsobí zpožďování letů a některé spoje nemusí odletět vůbec. Podle sdružení je plánované propouštění dopravních pilotů nad rámec vládou schválené restrukturalizace.

„Protestní akce by v pondělí mohla začít okamžitě s půlnocí,“ prohlásil prezident CZALPA Filip Gaspar. Ten doufá, že se do té doby ještě s vedením společnosti bude moci dohodnout. Připustil však, že v tuto chvíli není domluvený žádný další termín pro jednání s vedením.

Dojde do pondělí k dohodě?

Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové doufají v dohodu i aerolinie: „Pevně věříme, že zaměstnanci nedopustí, aby nátlaková akce ohrozila zdárný průběh restrukturalizace, tím spíš, že není objektivní důvod pro její organizování.“

Hrozí pilotům ČSA propouštění?
Zdroj: ČT24

Nejdříve měl být protest vůči vedení společnosti vedený formou striktního dodržování předpisů a zákoníku práce. Akce by mohla způsobit zásadní zpoždění letů. Některé, obzvláště večerní spoje by nemusely stihnout odlet vůbec, přiblížil Gaspar.

Šéf sdružení pilotů upozornil, že nyní dopravní piloti chodí do práce o desítky minut dříve, aby stihli všechny nezbytnosti na přípravu letu. Navíc se obvykle během svých směn vzdávají přestávek na jídlo. S tím by měl být po vyhlášení protestu konec, jak uvedl Gaspar: „Piloti by jen využili všech práv, která jim nabízí zákoník práce.“

Dozorčí rada společnosti dnes kroky vedení potvrdila, jak uvedla Hejsková. Podle ní rada zároveň uznala, že ve změnách, které se dějí v Českých aeroliniích už více než rok, je třeba pokračovat, a to včetně zvyšování efektivity a plánované redukce personálních nákladů. Ty se dotýkají všech profesí napříč aeroliniemi.

Současné propouštění pilotů je podle sdružení nad rámec restrukturalizačního plánu zejména proto, že snižuje počet dopravních pilotů už v průběhu restrukturalizace, tedy o rok a půl dříve. Vzhledem ke zvyšování poptávky po letecké přepravě považuje CZALPA snižování stavů posádek a počtu letadel za nevýhodné. Za vedení společnosti se ale v úterý postavil ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého ČSA plní zadání majoritního vlastníka společnosti, tedy ministerstva.

Vydáno pod