Městečko za cenu bytu? V Americe je možné vše

New York  - Zájemci si nyní ve Spojených státech mohou koupit celé městečko za nižší cenu, než na jakou by je přišel byt v New Yorku. Jde o město Scenic v americkém státě Jižní Dakota nacházející se nedaleko národního parku Badlands. Většina ho již léta patří Twile Merrilové, která se jej nyní rozhodla prodat, uvedl místní list Rapid City Journal.

Městečko kdysi pulzovalo životem, nyní mu ale hrozí, že se stane dalším „městem duchů“ amerického Západu. Majitelka za ně chce 799 000 dolarů (zhruba 13,5 milionu korun). Průměrný byt na newyorském Manhattanu pro srovnání stojí kolem 1,4 milionu dolarů. „O obchody a půdu se tu vždycky starala naše rodina, teď je ale čas, aby se toho ujal někdo jiný a oživil to tu,“ říká dcera majitelky LeeAnn Keesterová. Dodala, že s matkou, jejíž zdraví není nejlepší, je nyní na celé městečko sama, a že už tak péči o něj nezvládají. 

Scenic vznikl na počátku 20. století jako zastávka u železnice. Kdysi tu byla funkční banka, obchod s potravinami, kostel, školy či hotel. Za velké hospodářské krize ve 30. letech se ale městečku přestalo dařit a jeden podnik za druhým postupně zavíral. 

Městečko v USA se prodává levně (zdroj: ČT24)

Na prodej je nyní zhruba 19 hektarů půdy. Z toho asi čtvrtinu zabírá samotné městečko, zbytek jsou přilehlé pozemky. Případný kupec mimo jiné získá muzeum, licenci na provozování poštovní stanice, dva obytné domy a dvě vězení. Otázkou je, zda někdo projeví zájem.

Vydáno pod