Stavební spoření jen na bydlení? Již brzy

Praha  - Státní podporu stavebního spoření možná budou moci v budoucnu získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Vyplývá to z návrhu novely zákona o stavebním spoření, kterou ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení. Takzvané účelové vázání by se týkalo státní podpory, na kterou vznikne nárok po plánovaném nabytí účinnosti zákona, tedy od roku 2013. Změna by se přitom týkala nových i dříve uzavřených smluv o stavebním spoření. Ministerstvo chce zároveň umožnit vstup na trh stavebního spoření i univerzálním bankám.

„Zavedení tohoto omezení je reakcí na kritiku současného stavu, kdy stavební spoření představuje pro většinu účastníků výhodný spořící produkt podporovaný státem, aniž by byla zajištěna přímá vazba využití prostředků ze státního rozpočtu na financování bytových potřeb,“ uvádí v materiálu ministerstvo financí. V současnosti je v systému stavebního spoření zákonem účelově omezeno jen využití úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů.

„Tím návrhem chceme eliminovat situaci, kdy jsou státní peníze používány na libovolný účel,“ vysvětluje Dušan Hradil z ministerstva financí. Resort už totiž nechce dotovat třeba nákup aut nebo dovolených. Podle expertů přitom Češi právě k tomu používali stavební spoření se státním příspěvkem velmi často. 

Dušan Hradil:

„Účelovost bude vztažena pouze na ty státní peníze – tedy na částku státní podpory. To, co si občan naspoří ze svých vlastních prostředků, jsou nadále jeho peníze a může je použít na libovolný účel.“

Když si tedy například za šest let někdo uspoří na stavebním spoření 140 tisíc korun včetně státní podpory, budete muset prokázat, že přiznaný státní příspěvek, tedy dvanáct tisíc korun, půjde na bydlení. Prokazovat se to bude stejně jako teď v případě úvěrů ze stavebního spoření, například smlouvou s pokrývačem na opravu střechy nebo fakturou za výměnu oken.     

Novinky ve stavebním spoření
Zdroj: ČT24

Spoření mají nově poskytovat i univerzální banky

Ministerstvo chce zároveň od roku 2015 umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky. „Zavedením této změny bude posíleno konkurenční prostředí a současně podpořena stabilita systému stavebního spoření. Ten je totiž v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah státu do výše státní podpory může vést k problémům stavebních spořitelen s likviditou, a tedy k narušení stability systému, respektive následně i celého finančního trhu,“ uvedlo ministerstvo. „Podle Asociace stavebních spořitelen je návrh novely špatný. Ruší principy tradičního spoření v České republice,“ tvrdí tajemník asociace Jiří Šedivý.

V případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou přitom banka nebude podle návrhu limitována ve způsobu využití těchto peněz. Banky budou moci s nimi nakládat stejně jako s jinými primárními vklady. Stavební spořitelny mají v současnosti nakládání s vklady klientů omezeno zákonem a mohou je využít například jen na poskytnutí úvěru dalšímu účastníkovi systému stavebního spoření. „Univerzální banky však budou stejně jako stavební spořitelny vázány smlouvami ze stavebního spoření, ze kterých plyne účastníkům právo na získání úvěru ze stavebního spoření za splnění určitých podmínek,“ uvádí materiál.

Zákon dále zpřesňuje rozsah údajů poskytovaných z informačního systému evidence obyvatel a také formulace nástrojů pro vrácení státní podpory v případech, kdy na ni nevznikl nárok. Na počátku června již Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení vládní návrh, který snižuje státní podporu stavebního spoření na maximálně 2 000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat by se měly i úroky z vkladu. 

Ústavní soud na konci dubna kvůli zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření. Vládní novela snižovala státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Nově bylo rovněž zavedeno zdaněné úroků ze stavebního spoření. 

Nové domy
Zdroj: ČT24

Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory v roce 2010. Právě toto mimořádné zdanění je podle Ústavního soudu protiústavní.