Přípravy na londýnskou olympiádu jedou podle plánu

Londýn - Do zahájení letních olympijských her v Londýně zbývá přesně rok. Zatím jsou organizátoři s průběhem příprav spokojeni, všechno běží podle plánu a v rámci rozpočtu. Budoucí branou do centra olympijského dění se má stát londýnská čtvrť, dosud známá jako páchnoucí Stratford. Místo se proto mění k nepoznání. Někdejší průmyslová zóna se díky dvěma miliardám liber stává atraktivním místem pro turisty i samotné obyvatele.

„Skvělé je, že nebýt olympiády, tohle by se nikdy nestalo. Městská nákupní zóna, největší v Evropě, navíc otevře do tří měsíců, tedy dlouho před samotným zahájením her,“ říká londýnský starosta Boris Johnson. 

„To, co vidíte, je zatím jen obnova. Postupně to tu bude více luxusní. Je to jen část celého projektu,“ doplňuje ředitel Westfield Stratford City John Buton. Úpravy okolí současně zajistily práci deseti tisícům lidí. 

Stratford
Zdroj: ČT24

Ne všichni jsou výstavbou nadšeni

Ovšem ne všichni jsou z nového Stratfordu nadšeni. Například stánkaři z okolí místního nádraží, které instituce dočasně odstěhují zhruba kilometr daleko, aby nekazili bezchybné olympijské prostředí. 

Někteří z nich tu prodávají řadu let, mezi nimi i Glen Bevan: „Když nás zvolili pořadatelskou zemí, byl jsem naprosto nadšen. Ale změnilo se to v noční můru. Jsem tu už sedmnáct let. Mám se stěhovat 150 metrů kvůli čtyřem, pěti týdnům her? Bojím se, aby mě to nezlikvidovalo.“

Olympijské hry a jejich příprava (zdroj: ČT24)

Na olympijské hry se připravuje třicítka míst po celé Británii. Pořadatelé podle vlastních slov již dokončili zhruba devadesát procent veškerých prací.

Vydáno pod