SZPI: Uzený halibut z Polska obsahuje listerie

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla ve vzorku uzeného halibuta od polského výrobce Almar nebezpečné listerie, a kontroloři proto zakázali prodej tohoto výrobku. Výrobek nabízel obchodní řetězec Kaufland, který nyní stahuje rybu z prodejen. Inspektoři nyní spolupracují na řešení tohoto případu se Státní veterinární správou ČR.

SZPI našla v odebraném vzorku halibuta uzeného studeným kouřem bakterie listeria monocytogenes. Potravina nese přesný název „Výrobek z uzených ryb HALIBUT“, má hmotnost 113 gramů, šarži 0707 PNT a datum spotřeby do 1. srpna 2011. Výrobcem je polská firma Almar.

„Vzhledem k datu použitelnosti mohou mít spotřebitelé výrobek stále doma. SZPI v žádném případě nedoporučuje jeho konzumaci,“ uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil. Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách.

Uzený halibut obsahující listerii
Zdroj: ČT24/SZPI

Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

SZPI zakázala tento výrobek uvádět do oběhu a nařídila jeho stažení. Nyní je nebezpečná potravina stahována z prodejen do distribučního centra společnosti Kaufland. 

Vydáno pod