Temelín řekl sbohem Američanům, jede na palivo z Ruska

Temelín – Poprvé v historii jede Jaderná elektrárna Temelín plně na ruské palivo. Během odstávky totiž energetici nahradili všech 163 palivových souborů firmy Westinghouse palivem od společnosti TVEL. Temelín tak dokončil přechod z amerického paliva na ruské, které je v reaktoru prvního bloku od loňského podzimu. O přechodu energetici rozhodli již před pěti lety. Podle nich byla ruská nabídka výhodnější než americká. Výměna paliva se ale nelíbí ekologickým aktivistům. Podle nich roste česká energetická závislost na Rusku.

„Ruské palivo se zatím chová přesně podle našeho očekávání,“ tvrdí vedoucí reaktorové fyziky Daniel Ernst. Turbogenerátor s výkonem 250 megawattů dodává do sítě poprvé elektřinu pocházející z ruského paliva. Novinka by měla vyřešit problém deformace některých palivových souborů, kterým se energetici zabývají již pět let.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová:

„Má bezpečnostní parametry, které odpovídají dobré světové praxi.“

Ruské palivo ale kromě odstranění problémů pomůže i zvýšit výkon reaktoru na 104 procent. Čtyřmetrové palivové pruty jsou naplněny tabletami s oxidem uraničitým. Každá z nich obsahuje stejné množství energie jako například 800 kilogramů černého uhlí.

Protest proti jádru
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Ekologové se bouří, závislost na Rusku se jim nelíbí

Všichni ale z nového dodavatele radost nemají. Proti se postavili nevládní aktivisté. „Bohužel to zvyšuje závislost na velké dominantní mocnosti a tou je Rusko. A jestli to všechno bude stejně jako ropa a zemní plyn na východ od nás, tak to už je na pováženou,“ obává se Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Energetici ale takové dohady jednoznačně vyvracejí. „Mezi výrobci jaderného paliva panuje poměrně tvrdá konkurence a případný nekorektní přístup by daného dodavatele prakticky vyřadil ze hry,“ tvrdí například mluvčí Temelína Marek Sviták. Rakouští odpůrci jaderné energie se ke změně paliva nevyjádřili. Protestují ale proti výstavbě dalších bloků elektrárny.

Zatím druhý blok pracuje na poloviční výkon. Energetici ho budou postupně zvyšovat. Maximum elektřiny začne dodávat o víkendu. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Společnost TVEL, která je jedním z předních výrobců a dodavatelů jaderného paliva na světě, vyhrála v roce 2006 výběrové řízení na dodávku paliva pro elektrárnu Temelín do roku 2020. Po deseti letech provozu bloků nahradila původního dodavatele paliva, americký Westinghouse. „S firmou TVEL jsme uzavřeli smlouvu také na deset let,“ potvrzuje Sviták.