Bitvy v mobilním světě se vyostřují, Nokie potopena

New York/Helsinki – Apple žaluje Samsung, Samsung žaluje Apple. A to hlavně kvůli kopírování. Patentové spory nabírají na intenzitě a v kolotoči žalob a stížností se točí všichni velcí výrobci včetně vývojářů operačních systémů. V mobilním světě už se tak soudí každý s každým. Jde o hodně, hlad po nových chytrých telefonech totiž stále roste. Ani velké hádky však Apple a Samsung neoslabují. Naopak. Obě firmy ukončily 15letou nadvládu firmy Nokia na trhu s chytrými mobily. Nokie mu dominovala od roku 1996, kdy uvedla model Communicator.

Do největšího spletence žalob se dostala finská Nokia, ale souboj titánů a právníků dnes probíhá především mezi Samsungem a Applem. Samsung přitom Applu dodává komponenty pro jeho telefony a tablety. „Není náhoda, že poslední produkty Samsungu vypadají dost podobně jako iPhony nebo iPady, a to včetně vzhledu, uživatelského rozhraní, tak i samotných obalů,“ tvrdí mluvčí Applu Steve Bowling.

Mluvčí Samsungu Kim Titus:

„Budeme reagovat na právní kroky proti nám prostřednictvím vhodných právních opatření, abychom ochránili naše práva i pověst.“

Kde všude se nesmí prodávat Apple?

Nejnovější taktikou je snaha zakázat prodej konkurenčních telefonů v jednotlivých zemích. Apple například uspěl u americké komise pro zahraniční obchod a je možné, že by mohla kvůli porušení patentů zakázat dovoz telefonů HTC do obchodů ve Spojených státech. „Nemyslím, že výsledky budou kdovíjak převratné. Většinou se firmy dohodnou na různých vyrovnáních a licenčních dohodách,“ míní ale redaktor serveru Mobil.cz Luděk Vokáč.

Do patentových bitev o miliony dolarů se kromě výrobců pouští i dodavatelé. Jedním z nejaktivnějších je americký Kodak, kterému se nelíbí, jak mobily vytlačují klasické fotoaparáty.

Nokie je poražená, na třetí místo ji sesadily Samsung a Apple

Propad Nokie potvrdily výsledky prodejů ve druhém letošním čtvrtletí. Poprvé za patnáct let finský výrobce prodal méně smartphonů než konkurence. Americký Apple v uplynulém kvartále prodal více než 20 milionů chytrých telefonů. Podle čerstvých odhadů mu Samsung dýchá na záda. Prodal jen o milion méně mobilů. Nokia se naopak zastavila na necelých sedmnácti milionech.

Jan Lodl ze serveru Mobil.cz:

„Určitě za to částečně může operační systém. Těžko říct, jestli je to nedostatky Symbianu, což určitě z velké části je, nebo zda uživatelé jednají pod tlakem silného marketingu Applu a samozřejmě konkurenční platformy Android.“

Finský velikán Nokia se s odlivem zájmu uživatelů potýká dlouhodobě. Na celkovém trhu s mobilními telefony jí ještě před dvěma lety patřilo zhruba 40 procent, dnes už je to jen čtvrtina. „Může se stát například, že Samsung předežene Nokii a stane se novou světovou jedničkou. Zrovna tak se může Nokii podařit comeback s operačním systémem Windows phone,“ navrhuje různé scénáře redaktor serveru Mobil.cz Luděk Vokáč.

Spasí Nokii Microsoft?

Nokia, která musí propustit čtyři tisíce zaměstnanců, si právě od spojení s gigantem Microsoft a jeho platformou mnohé slibuje. První chytré telefony se systémem Windows nabídne bývalá jednička trhu na podzim.