HSBC možná propustí více než 10 tisíc zaměstnanců

Hongkong - Úsporná opatření nejspíše doženou největší evropskou banku HSBC k propuštění více než desítky tisíc zaměstnanců, kteří představují zhruba tři procenta její celkové pracovní síly. O snižování stavů informovaly zdroje televizní stanice Sky News, mluvčí banky v Hongkongu nechtěla informace médií komentovat. HSBC je bankou s globální působností a v celém světě má kolem 330 tisíc lidí.

Podle Sky News ještě nebyl plán úspor dokončen, takže není jasný ani přesný počet lidí, kteří budou muset odejít. Pokud k propouštění dojde, zařadí se HSBC po bok dalších globálních bank, které byly nuceny stavy zaměstnanců snížit kvůli horší situaci na trhu. Banky se potýkají s rozkolísanými finančními trhy a celkově nižší ziskovostí.

Další vlnu propouštění dnes oznámila i švýcarská banka Credit Suisse. O práci v ní přijde kolem 2 000 lidí, což jsou asi čtyři procenta její pracovní síly. Banka tak reaguje na zhoršení podmínek na trhu, kvůli nimž jí prudce klesl čtvrtletní zisk.

K bankám, které v minulých měsících ohlásily propouštění, patří také britské finanční domy Standard Chartered a Lloyds, dále americká Goldman Sachs, ale i švýcarská UBS. Všechny doplácejí na růst nákladů a jen slabý růst výnosů.

HSBC už v květnu informovala, že hledá úspory od 2,5 miliardy asi do 3,5 miliardy dolarů (od 42 miliard do téměř 59 miliard korun). Management by chtěl do roku 2013 dosáhnout podílu úspor na nákladech v rozsahu 48 až 52 procent. Banka chce také podrobně analyzovat divizi platebních karet v USA a své retailové bankovnictví omezí pouze na trhy, kde má šanci dosáhnout i významnějšího zisku.

Vydáno pod