T-Mobile podal na Sazku trestní oznámení

Praha - Mobilní operátor T-Mobile podal na loterijní společnost Sazka trestní oznámení a obvinil ji ze zpronevěry peněz. Sazka podle serveru Týden.cz společnosti T-Mobile neuhradila 228,5 milionu korun, které vybrala přes terminály. Jde o peníze, které zákazníci T-Mobile dobili prostřednictvím terminálů na jaře letošního roku. Sazka, která je od konce května v konkurzu, je však T-Mobilu nevyplatila.

„Podali jsme trestní oznámení kvůli zpronevěře peněz. Podle právních expertiz a podle poslední smlouvy ty peníze nikdy nebyly jejich majetkem; náš majetek si přisvojili,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Mobilní operátoři včetně T-Mobile pozastavili dobíjení mobilních telefonů přes terminály Sazky 18. března. Do insolvenčního řízení Sazky později přihlásil T-Mobile pohledávky za 228,5 milionu.

„Jsou to věci, které se týkají bývalého managementu. Podle toho, co naši právníci zkonstatovali, však je možné, že se právníci T-Mobilu nemýlí,“ prohlásila mluvčí Sazky Lenka Tichá. Trestní oznámení se týká především bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka, který byl generálním ředitelem Sazky od roku 1995 do letošního jara. Sazku nyní řídí tým insolvenčního správce Josefa Cupky.

Tržby operátorů Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone za dobíjení kreditů prostřednictvím terminálů Sazky dosáhly v roce 2009 9,6 miliard korun, o rok dříve to bylo 10,6 miliard a v roce 2007 dokonce 10,9 miliard korun.

Fortuna začala na svých terminálech dobíjet kredit Vodafonu

S dobíjecími terminály Sazky nebyl spokojený ani Vodafone, a proto loterijní firma Fortuna začala na svých terminálech nabízet dobíjení jeho předplacených karet. Celkem 700 obchodních míst Fortuny již využívá Telefónica. Do konce roku se počet terminálů zvýší na  2 000. 

Fortuna
Zdroj: ČT24

„Dobíjení telefonních karet je po příjímání sázek na naši hru Fortuna Loto druhou nejvýznamnější aktivitou, které naše loterijní terminály aktuálně nabízejí,“ uvedl generální ředitel Fortuna Loterie Martin Illner. Koupi kreditu na předplacené karty Vodafone od 200 do 9 999 korun přes loterijní terminál v řetězcích Geco Tabák, Relay, Valmont nebo Don Pealo nabízí v České republice Fortuna jako jediná.

Vodafone již tento týden oznámil možnost dobíjení na všech pobočkách České pošty. T-Mobile a Telefónica službu nabídnou v srpnu. Operátoři začali hledat nové možnosti dobíjení kreditu poté, co přerušili spolupráci se společností Sazka, která jim přestala odvádět platby. K Sazce se dosud vrátila pouze Telefónica.