Unie vyšetřuje finanční problémy Kypru

Brusel - Kypr možná bude již čtvrtou zemí eurozóny, která požádá o pomoc ze záchranného fondu (EFSF). O této pravděpodobnosti dnes informoval analytický server Eurointelligence s odvoláním na informace deníku Financial Times. Na Kypr již zamířila delegace zástupců institucí EU, kteří budou jednat o finanční situaci ostrova. Tvrdí ale, že nelze očekávat nějakou okamžitou dohodu.

V posledních měsících zasáhlo Kypr hned několik velmi negativních událostí. Země utrpěla značné škody výbuchem, který vážně poškodil tamní největší elektrárnu a zabil 13 lidí. Mezinárodní ratingová agentura Moody's kvůli tomu dokonce snížila hlavní úvěrovou známku Kypru o dva stupně na Baa1, protože se obává dopadu na již tak slabé veřejné finance země a na ekonomický růst ostrova.

Výbuch munice na námořní základně na Kypru poškodil elektrárnu
Zdroj: Philippos Christou/AP Photo

Potíže Kypru souvisí s řeckou nelehkou situací

Do problémů se dostal i kyperský finanční sektor, který je silně závislý na vývoji v krachujícím Řecku. Dvě z kyperských bank jsou dokonce mezi největšími držiteli řeckých dluhopisů v Evropě. Téměř 40 procent úvěrů, které představují zhruba 55 procent všech bankovních aktiv na ostrově, navíc tři největší kyperské banky poskytly řeckým zákazníkům. Podle Financial Times bude vláda možná muset finanční instituce rekapitalizovat.

Financial Times:

„Situace Kypru není tak špatná jako situace Irska, ale ztráty, kterým čelí tamní banky, jsou stále velmi velké.“

Nepříznivé zprávy se projevují i na růstu výnosů kyperských dluhopisů, což znamená, že financování státního dluhu citelně zdražuje. V případě desetiletých dluhopisů se výnosy pohybují nad hranicí deseti procent. To je více než u Portugalska a Irska v době, kdy obě země žádaly o pomoc ze záchranného fondu.

Vydáno pod