Televize a čtečky v e-shopech zlevnily až o 40 procent

Praha – Až o čtyřicet procent zlevnily za poslední rok v internetových obchodech LCD a LED televizory a čtečky elektronických knih. Vyplývá to z dat internetového srovnávače cen Heureka.cz. Snížily se také ceny většiny domácích spotřebičů, naopak průměrná cena mobilních telefonů vzrostla o šest procent.

„Průměrná cena LED televizoru je nyní pouze 15 189 korun, zatímco před třemi měsíci to bylo 17 450 korun a loni dokonce 23 755 korun. To je meziroční pokles o více než 36 procent,“ sdělil Marek Brumlich z internetového rádce Heureka.cz.

Nejvíce zlevnily čtečky – o 40 %

Ceny čteček elektronických knih se na internetu meziročně snížily o 40 procent a jejich průměrná cena klesla ze 7 549 korun ve druhém čtvrtletí loňského roku na nynějších 4 505 korun. Průměrná cena 3D televizorů klesla o 30 procent na 29 724 korun a LCD televizorů o 27 procent na 10 364 korun. Průměrná cena plazmových televizorů ve druhém letošním čtvrtletí v meziročním srovnání klesla o pětinu na 17 174 korun.

Průměrná cena notebooků za poslední rok klesla o bezmála 15 procent na 14 085 korun. Mezi domácími spotřebiči zaznamenala většina výrobků pokles průměrné ceny zpravidla v řádu jednotek procent.

Nakupování na internetu je v Česku stále populárnější. Podle průzkumů srovnávače cen Heureka.cz a internetového obchodu Aukro.cz na internetu nakupuje polovina české populace a nákup si vyzkoušelo už více než 97 procent uživatelů internetu.

V ČR působí zhruba 24 tisíc e-shopů a podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci loni v souhrnu utržily rekordních 33 miliard korun, což je o šest miliard korun více než v roce 2009. Podle Brumlicha se navíc dá předpokládat, že tento trend bude pokračovat a na internet se „přelije“ ještě větší počet zákazníků. „Kamenné obchody se na to snaží reagovat vstupem na internet, letáky, slevami nebo propojováním svého byznysu s online prostředím, protože dlouhodobě je to velice perspektivní,“ doplnil Brumlich.

Mobily podražily, trh válcují dotykové displeje

Podle Brumlicha stojí za poklesem cen ve všech případech masový vstup těchto technologií na trh s elektronikou v kombinaci s rostoucím zájmem zákazníků a konkurenčním bojem. „Dá se předpokládat, že u tohoto spotřebního zboží, kde neustále působí tlak nových technologií, bude tento trend pokračovat,“ dodal Brumlich.

Naopak nárůst cen evidují internetové srovnávače u mobilních telefonů. Při srovnání mezi dvěma čtvrtletími letošního roku i meziročně vzrostla průměrná cena o šest procent a nyní činí 5 320 korun. „Dlouhodobý růst průměrné ceny mobilních telefonů způsobuje hlavně prudce rostoucí obliba chytrých telefonů a telefonů s dotykovými displeji,“ uvedl Brumlich.

Nezlevňuje ale jen elektronika, konkurence nutí obchodníky zahajovat výprodeje sezonního zboží, a to dříve než loni. „Výprodeje, byť se jim říká posezonní, jsou už teď, během sezony, a už můžete vidět například výrazně zlevněné sportovní zboží,“ uvedl ředitel internetového obchodu Mall.cz Marek Liška. Brumlich doplnil, že se slevou se už prodávají také bazény nebo zahradní nábytek.

Vydáno pod