Designér a režisér se utkali v Hvězdných válkách

Londýn – Spory o autorská práva a patenty jsou čím dál častější. Posledním poraženým je režisér a producent Hvězdných válek George Lucas. Na druhé straně stojí autor filmových rekvizit Andrew Ainsworth, který vyrobil většinu helem použitých v původním filmu. Spor o autorská práva vyhrál a teď je může v klidu prodávat fanouškům po celém světě. Režisér si to ale nechce nechat líbit. Snaží se dokonce Brity přesvědčit, aby změnili zákon.

Stormtroopeři, tedy imperiální vojáci ze smyšleného světa, sice pocházejí z hlavy amerického režiséra, jejich brnění má ale na svědomí někdo jiný. „Dal mi tenkrát tuhle fotku a já podle ní převedl jeho představy do skutečnosti. Udělat helmu mi trvalo dva dny, a když byla hotová a Lucas ji viděl, řekl, že jich chce padesát. Nakonec jsem jich udělal kolem 200,“ tvrdí britský návrhář rekvizit Ainsworth.

Po letech však výtvarník zjistil, že by se dala značka Hvězdných válek velmi dobře zpeněžit. Za první dvě helmy vydělal v aukci sto dolarů. Nakonec však spolupráce, ve které se zrodila jedna z nejslavnějších filmových sci-fi ság, skončila tříletým sporem.

Soudce britského nejvyššího soudu Lord Robert Walker:

„Dospěli jsme k názoru, že helma skutečně plní svou funkci. Helma a ostatní součásti sice přispěly k uměleckému účinku Hvězdných válek, ale nejsou uměleckým předmětem. Na základě těchto skutečností odvolání zamítáme.“

S tím se ale nechce Lucas smířit. „Soud se musel držet anomálií britského autorského práva, podle nějž i vysoce umělecká díla vytvořená pro použití do filmu, nemají odpovídající právní ochranu,“ vyjádřila se k tomu společnost Lucasfilm Ltd. V soudní bitvě nicméně hodlá pokračovat. Snaží se dokonce tlačit na britskou vládu, aby zákony autorského práva změnila v jejich prospěch.

Brány do světa má designér otevřené

Příznivý rozsudek umožnil Ainsworthovi prodej rekvizit po celém světě. Kompletní brnění stormtroopera dnes prodává za 600 dolarů, v přepočtu tedy za zhruba deset tisíc korun. „Teď začneme prodávat víc výrobků. Rozšíříme obchodní síť tam, kde jsme před tím měli od Lucase zákaz. Jemu zůstala práva na Ameriku, takže ve státech prodávat nebudeme, ale to nevadí. Pořád nám zbývá zbytek světa,“ pochvaluje si Ainsworth.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)