Pozor na online lékárnu, nemá povolení

Praha – Časopis dTest upozornil na internetový obchod Lékárna-online.com, který nemá potřebná povolení k prodeji, a navíc okradl již desítky lidí. Firma uvedená v záhlaví webových stránek má jako účel podnikání realitní činnost, vše ostatní tedy nabízí bez patřičných povolení. dTest podal Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) podnět ohledně protiprávního jednání provozovatele internetové lékárny, společnosti EULEK PHARMA, s.r.o., jelikož na základě stížností spotřebitelů zjistil, že firma nekomunikuje se zákazníky, kteří svou objednávku zaplatili předem.

Zákazníci si na chování firmy stěžují na různých diskusích na internetu, a dokonce i na stránkách samotné lékárny. Problém mají všichni stejný – objednají zboží, zaplatí a marně čekají na jeho dodání. Česká televize se  provozovatele lékarny pokusila kontaktovat. Na adrese uvedené v obchodním rejstříku však nemá žádné označení ani zvonek. Telefon nikdo nezvedá, na e-maily firma nereaguje.

V současnosti se navíc firma nachází v likvidaci, tudíž nad dobytností pohledávek spotřebitelů visí otazník. Státní ústav pro kontrolu léčiv souhlasí s tím, že provozovatel stránky www.lekarna-online.com podniká v oblasti lékárenství neoprávněně. Momentálně vyzval provozovatele lékárny k ukončení prodeje léčiv a podniká další kroky.

Na zastavení činnosti lékárny už se pracuje

„My jsme zareagovali okamžitě. Jednak jsme požádali poskytovatele internetové služby, aby zasáhl a zrušil přístup k těm stránkám, dále jsme zahájili správní řízení, na jehož konci může být pokuta až do výše tři miliony korun,“ uvedl ředitel SÚKL Martin Beneš.

Jak se podle dTestu vyvarovat padělků léčiv i neseriózních prodejců:

  • Prodej léčiv prostřednictvím internetu může provozovat pouze „kamenná“ lékárna, která je povolena a schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv.
  • Takto certifikované lékárny jsou uvedeny v databázi lékáren na Informačním portálu pro veřejnost SÚKL, před nákupem tedy doporučujeme si prodejce ověřit.
  • Od léčiv je nutno odlišovat tzv. doplňky stravy (vitamíny, přípravky s omega mastnými kyselinami apod.). Ty na rozdíl od léčiv nemusí mít léčivé či preventivní účinky. Přestože podléhají schválení ministerstva zdravotnictví, jediným požadavkem pro jejich schválení je, aby zdraví nepoškozovaly. Dozor na potravinovými doplňky vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce, pro jejich prodej na internetu ale na rozdíl od léčiv omezení podobná prodeji léčiv neplatí.
Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

„Po vyhodnocení všech podkladů od poškozených zároveň zvážíme podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu,“ dodal pro server Aktuálně.cz právní poradce časopisu dTest Jan Votočka.

Ústav pro kontrolu léčiv již letos řešil 24 obdobných případů. V roce 2010 to bylo 25. Devíti provozovatelům podvodných serverů hrozí pokuta a osmi soud.