Hypotéky jsou opět v kurzu

Praha – Po dvou letech stagnace hypoteční trh opět ožívá. Jenom za první pololetí české banky poskytly téměř o polovinu hypoték více než loni za stejné období. Podle analytiků je to tím, že klesla nezaměstnanost, domácnostem se daří lépe a mají větší jistotu. Hypotékám navíc pomohl i mírný odliv lidí od úvěrů ze stavebního spoření.

Letos už si Češi stihli na bydlení u hypotečních bank půjčit více než 56 miliard korun. Meziročně je to tedy o téměř 18 miliard více. Nejvíce si lidé půjčovali v Praze, Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Naopak nejméně Češi o peníze na bydlení žádali v Karlovarském kraji a na Vysočině.

Jan Kruntorád z Gepard Finance:

„Asi primární je, že se daří české ekonomice. Lidé si více věří, poklesla nezaměstnanost. To je asi ten nejhlavnější atribut.“

„Letošní rok je pro trh občanských hypotečních úvěrů příjemným comebackem. Po dvou letech stagnace hypoteční produkce ožívá – na finančních trzích stále ještě vládnou nízké úrokové sazby a u našich klientů je optimismus a chuť řešit své bydlení. Současnými objemy nově poskytnutých hypoték se blížíme k historicky nejúspěšnějším měsícům,“ dodává generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Banky opět půjčují beze strachu

Pozitivnímu trendu jdou naproti i banky, které jsou štědřejší. Ještě více než objem totiž roste počet hypoték, což podle analytiků může znamenat, že si teď bydlení na úvěr mohou znovu dovolit i střední a nižší střední vrstvy. „Chování těch bank je zcela logické ve smyslu rostoucí ekonomiky. Uvolnily ta tvrdá risková opatření, která měly v období krize. Mají apetit, který se projevuje i nízkou úrokovou sazbou,“ vysvětluje Kruntorád.

Podle analytika České spořitelny Petra Bittnera umožňují bankám větší uvolnění právě klienti. „Ne, že by banky nějak výrazně změnily svou rizikovou politiku, ale bude to tím, že se zlepšila v podstatě kvalita těch klientů. Tak, jak klesla míra nezaměstnanosti, víc lidí má zaměstnání a podobně,“ myslí si analytik.

Banky navíc odlákaly část zákazníků stavebním spořitelnám. Ekonomové ale upozorňují, že za to nemohou ani tak úsporná opatření ministra financí Miroslava Kalouska, jako spíš přirozený vývoj ekonomiky.

Petr Bittner:

„Úvěry ze stavebního spoření mají historicky poměrně stabilní úrokovou sazbu, kdežto hypotéky více kopírují tu situaci na finančních trzích. Takže v dobách, kdy jsou úrokové sazby nízko a hypotéky jsou nízko, tak se prodává více hypoték.“

Letošní rok by tak mohl být více než úspěšný, podle Asociace hypotečních makléřů možná i rekordní. Nízko jsou totiž nejenom úrokové sazby, ale i ceny nemovitostí, které se stále prodávají za krizové ceny.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)