Pro nedostatečnou podporu odložili republikáni hlasování o dluhu

Washington – Řešení vleklé politické krize ve Spojených státech kolem zvýšení stropu pro státní dluh stále není na obzoru. Návod na vyřešení patové situace nepřinesl ani dnešní projev amerického prezidenta Baracka Obamy. Republikáni navíc ve čtvrtek krátce před půlnocí SELČ odložili ve Sněmovně reprezentantů hlasování o svém návrhu na zvýšení stropu pro státní dluh Spojených států ze současných 14,29 bilionu dolarů. Zřejmě tak pro něj zatím nesehnali dost hlasů, protože s plánem má problém konzervativní křídlo strany. Návrh navíc nemá velkou naději v Senátu, který na rozdíl od sněmovny ovládají demokraté. Bez tohoto návrhu ale americká vláda po 2. srpnu nebude mít dost peněz na svůj provoz. Obama dnes proto republikány vyzval, aby hledali řešení, které by bylo přijatelné pro obě politické strany a prošlo i Sněmovnou reprezentantů a Senátem. Američany potom požádal, aby telefonáty či e-maily vyvíjeli tlak na zákonodárce. Jak vypadá americký dluh se můžete podívat zde.

Sněmovna reprezentantů měla kolem čtvrtečních 18:00 místního času (půlnoc SELČ) hlasovat o plánu republikánského šéfa Sněmovny Johna Boehnera. Krátce před hlasováním ale demokraté informovali o jeho odložení. Boehnerovi se ani přes zvýšené úsilí pravděpodobně nepodařilo přesvědčit své konzervativní kolegy, že podpora jeho plánu má smysl. Konzervativci odmítají další zadlužování, mimo jiné také požadují přijetí ústavního dodatku o vyrovnaném rozpočtu.

Boehner chce strop pro státní dluh schvalovaný Kongresem zvýšit ve dvou krocích. Celkem by se při nich dosáhlo úspor kolem tří bilionů dolarů během deseti let. První navýšení stropu by mělo platnost zhruba na šest měsíců a představovalo by úsporu zhruba bilionu dolarů během deseti let. Pak by se jednalo o podobě zbylých rozpočtových škrtů. Jeho plán dnes však Obama označil za plýtvání časem.

 Barack Obama:

„Čas pro upřednostňování stranických zájmů skončil. Nastala chvíle pro kompromis ve jménu amerického lidu.“

Demokraté chtějí dlouhodobější řešení

Šéf Bílého domu Barack Obama a další demokraté ale takový plán odmítají. Obávají se totiž, že na přelomu roku by se drama kolem stropu pro dluh opakovalo znovu. Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid proto uvedl, že republikánský návrh je mrtvý, jakmile dorazí do horní komory Kongresu: „Jakmile Sněmovna dokončí hlasování, zákonem se začne zabývat Senát a ještě dnes jej odmítne.“ „Už nemůžeme déle čekat, pojďme se dohodnout,“ dodal.

Reid v uplynulých dnech představil vlastní plán pro zvýšení stropu pro státní dluh, který podporuje Obama. To by přineslo úspory kolem 2,4 bilionu dolarů během deseti let, zároveň by vládě poskytlo peníze do konce roku 2012. O dalším zvýšení stropu pro zadlužení by se tak hlasovalo až po prezidentských volbách v listopadu příštího roku. Republikánům ale vadí, že takové řešení by Obamovi dalo až do voleb volnou ruku ve vládních výdajích.

Američtí politici se tak ani po několika týdnech intenzivních jednání stále nepřibližují k řešení situace. Je tak možné, že se o víkendu budou snažit na poslední chvíli najít kompromis, než lhůta pro dohodu vyprší.

V amerických médiích se tak stále více diskutuje o dopadech poklesu hodnocení schopnosti země splácet závazky, kterým USA pohrozily ratingové agentury, pokud politici nedospějí k věrohodnému řešení krize. Nejčernější předpovědi přitom mluví o tom, že by pak americkému hospodářství hrozila dlouhá stagnace. Zároveň by se zemi mohly výrazně prodražit další půjčky.

Americké dluhy přesahují hranice Spojených států

Dluhová krize Spojených států přesahuje hranice země. Situaci se znepokojením sleduje i největší držitel amerických dluhopisů, Čína. Tamní vláda již dříve Američany varovala před ztrátou důvěryhodnosti. „Taková politická hra s ohněm je nebezpečně nezodpovědná,“ napsala pak ve čtvrtek v komentáři státní tisková agentura Nová Čína. Země vyzvala obě politické strany k rychlému řešení. Totéž radí americké vládě i Mezinárodní měnový fond.

Na Spojené státy znovu apeluje i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová: „Celosvětová ekonomika je silně závislá na té americké. Americká ekonomika je, při vší úctě k jiným vlivným zemím, světovou jedničkou. Takže nejistota v Americe dělá vrásky na čele i nám. A kdyby to mělo zajít ještě dál, jistě bychom pocítili důsledky všichni, nejen Amerika.“