Česká spořitelna zvýšila v pololetí čistý zisk na 7,2 miliardy

Praha - Česká spořitelna, kde má uloženo peníze nejvíce Čechů, zvýšila za první pololetí meziročně konsolidovaný čistý zisk o necelých 24 procent na 7,21 miliardy korun. Banka dnes zveřejnila neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů a je tak první z velkých tuzemských bank, která již výsledky za první pololetí zveřejnila. Rakouská Erste Group, vlastník České spořitelny, zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 496 milionů eur (přibližně 12 miliard korun).

Spořitelna uvádí, že její hospodářské výsledky byly ovlivněny zejména poklesem tvorby opravných položek a poklesem nákladů. Provozní zisk banky meziročně stoupl o necelých pět procent na 13,53 miliardy korun. 

Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny 

„Výsledek odráží postupné zotavování české ekonomiky z doznívající krize, které se ale projevuje velmi rozdílně v jednotlivých sektorech ekonomiky. Zatímco část firemního sektoru silně roste díky poptávce ze zahraničí, domácnosti jsou stále zasaženy pouze pomalu klesající nezaměstnaností a jsou velmi opatrné ve zvyšování spotřeby a svého zadlužení.“ 

O více než tři procenta na 15,41 miliardy korun se bance v meziročním srovnání zvýšil čistý úrokový výnos. Čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 1,3 procenta na 6,07 miliardy korun. Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí a z transakcí provedených platebními kartami. 

Čistý zisk z obchodních operací bance klesl o téměř čtyři procenta na 1,38 miliardy korun kvůli nižším výnosům z devizových obchodů. Všeobecné provozní náklady klesly o 1,4 procenta na 9,33 miliardy korun. 

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, zvýšila v prvním pololetí čistý zisk o 5,2 procenta na 496,3 milionu eur (zhruba 12 miliard korun). Provozní zisk skupiny klesl meziročně o 1,2 procenta na 1,97 miliardy eur (asi 47,7 miliardy korun). 

16:9
Zdroj: ČT24/Erste

Podle Erste charakterizovaly obchodní prostředí druhého čtvrtletí otřesy na trzích způsobené řeckou krizí státního dluhu a zároveň pokračujícím zotavováním ekonomiky ve střední a východní Evropě. „Nejistota ohledně bonity některých evropských států se odrazila ve ztrátách z ocenění a vyšší tvorbě rezerv a opravných položek. Zatímco se země jako Česká republika, Rakousko nebo Slovensko vyvíjely velmi dobře, zaznamenaly Rumunsko a Maďarsko nadále slabý růst bankovního trhu,“ uvedl předseda představenstva banyk Andreas Treichl. 

Skupina Erste Group pro rok 2011 očekává pro všechny klíčové trhy ve střední a východní Evropě výrazný hospodářský růst. Zatímco v Rakousku, v České republice a na Slovensku se tento růst odrazí podle Erste ve zvyšující se poptávce po úvěrových a investičních produktech, zůstanou bankovní trhy v Maďarsku a v Rumunsku v pozadí a budou nuceny se nejdříve věnovat vlastním tématům specifickým pro jejich trh.