Kraje vydělávají na elektronických aukcích

Praha - Elektronické aukce jsou možností, jak ušetřit různým institucím peníze. Například Královéhradecký kraj a jeho organizace zaplatí v příštím roce za elektřinu právě díky elektronické aukci o 2,5 milionu korun míň než letos, ač ceny elektřiny stoupají, jak informoval mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi.

Královéhradecký kraj zajistil v aukci elektřinu pro svých 142 organizací, například krajské školy, nemocnice či muzea a galerie. „Vysoutěžená dodávka by měla být uzavřena na období od letošního listopadu do konce roku 2012. Elektronická dražba se ukázala jako velice efektivní způsob, jak snížit výdaje, které provoz organizací kraj stojí,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Vyvolávací cena začínala na téměř 49 milionech korun. Elektronické aukce se zúčastnilo celkem devět firem a aukce trvala zhruba 90 minut. „Nejostřejší boj o ceny se strhl na cílové pásce, těsně před koncem aukce,“ uvedl hejtmanův náměstek Josef Táborský. Jméno firmy, která v aukci zvítězila a zakázku získá, kraj zveřejní až po uplynutí všech lhůt spojených s celým výběrovým řízením, zhruba do dvou měsíců.

Elektronické aukce (zdroj: ČT24)

Díky elektronické aukci už ušetřil Hradecký kraj zhruba 13 milionů korun za dodávku plynu pro letošní rok, který na základě výsledků aukce dodává firma pro 98 příspěvkových organizací a obchodních společností kraje. Celkem kraj zaplatí za roční spotřebu plynu ve svých organizacích přes 58 milionů korun. Kraj chce podobným způsobem hledat ještě poskytovatele telekomunikačních služeb pro své příspěvkové organizace či akciové společnosti.

Vydáno pod