SZPI uzavřela kvůli plísni a myším sklad potravin na Karlovarsku

Hroznětín – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela sklad potravin vietnamského provozovatele v Hroznětíně na Karlovarsku, neboť zde zjistila přítomnost plísně a myšího trusu. Část zboží ležela přímo na zemi. Skladované potraviny už Vietnamec nesmí prodávat. „Inspekce shledala, že celý sklad je ve špatném technickém stavu,“ uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Vietnamec podle inspektorů skladoval v přízemí kontrolovaného objektu chlazené, mražené a balené potraviny, určené zejména pro prodej na tržištích v Potůčkách a Hraničné u Kraslic. „Podlahy, stěny i stropy byly zaplísněné a silně znečištěné, místy odpadávala omítka. Potraviny byly uskladněny jak na paletách, tak i přímo na podlaze,“ přiblížil Spáčil.

SZPI kvůli nalezeným produktům živočišného původu spolupracovala také se Státní veterinární správou. V kádi ve venkovním prostoru našli asi 50 kilogramů živých kaprů. „Kontroloři našli také vepřová střeva, vykuchaná chlazená kuřata a dršťky uskladněné v autě,“ dodal mluvčí inspekce.

V celém skladu včetně palet s potravinami ležel myší trus. Provozovatel navíc neměl sklad registrovaný u SZPI, žádost o registraci podal až v den kontroly. Pokud SZPI zahájí správní řízení, což je pravděpodobné, hrozí provozovateli pokuta. Podle zákona může sankce činit až tři miliony korun.