Sazka stane před Ústavním soudem

Praha – Na loterijní společnost Sazka dnes byla podána stížnost k Ústavnímu soudu pro porušení práv věřitele v insolvenčním řízení. Podala ji společnost Gladiolus, za níž stojí firmy Penta a E-Invest. Detaily známy nejsou. Lze však očekávat námitky, které zazněly již v průběhu insolvenčního řízení. Vrchní soud minulý týden odmítl odvolání Gladiolu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze o uvalení konkurzu na Sazku.

Během insolvenčního řízení si společnost stěžovala na údajné vážné procesní chyby, selektivní přístup při uznávání pohledávek či podjatost insolvenčního správce Josefa Cupky. Stížnost nemá odkladný účinek a její projednávání se může táhnout i několik let.

Společnost Gladiolus se odvolávala s tím, že byl porušen insolvenční zákon. Za nejzásadnější firma označila to, že na přezkumném jednání prý došlo k cílenému a nevyváženému výběru pohledávek, což mělo zásadně ovlivnit hlasovací kvorum na schůzi věřitelů. Gladiolus vyjádřil přesvědčení, že insolvenční správce řídil přezkum pohledávek a insolvenční proces ve prospěch skupin PPF a KKCG. Vrchní soud odvolání odůvodnil tím, že Gladiolus ani E-Invest nepodaly návrh na reorganizaci.

Konkurz na Sazku byl vyhlášen koncem května. Loterijní společnost nyní řídí tým insolvenčního správce a zdá se, že se jí poměrně daří. Zatím jí totiž rostou tržby. V předchozích týdnech byl ale nárůst strmější. Pak zasáhl vstup konkurence na loterijní trh. Týdně má firma ze Sportky desítky milionů korun.

Firma se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

O moderátory hry Šťastných deset zatím Češi nepřijdou (zdroj: ČT24)