Neplatíte složenky? Pro novou půjčku do banky nechoďte

Praha – Nálepku neplatiče už má skoro milion lidí v Česku. Takovou pověst přitom může způsobit například jen stokorunový nedoplatek. Jenže pochroumaná reputace není jedinou újmou, která takovému člověku hrozí. Zápis jména do některého z registrů dlužníků totiž často dlužníkovi znemožní získání půjčky nebo hypotéky.

Nejčastěji Češi neplatí splátkové složenky za nábytek, televizi nebo účty od mobilních operátorů. V registrech neplatičů je už 975 tisíc lidí a jejich počet roste. „Za posledních šest měsíců došlo k navýšení o 25 tisíc unikátních klientů a částku téměř čtyři miliardy,“ upřesňuje čísla tajemník sdružení Solus Jan Stopka.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka:

„Hospodářská krize už je sice delší dobu za námi, nicméně její projevy jsou stále přítomné. Řada věcí má určité zpoždění.“

Podle registru Solus dluží Češi 35 miliard korun. Vroubek přitom může člověku přišít třeba jen stará pojistka. Pojištění totiž nekončí momentem, kdy ho lidé přestanou platit. Pojišťovna smlouvu vypoví až s několikatýdenním zpožděním. „Potom pojišťovna tu smlouvu zruší z důvodu neplacení pojistného, nicméně stále – protože po celou tu dobu klienta kryla – vymáhá to dlužné pojistné,“ vysvětluje mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Firmy přestávají jednat tvrdě

V chování společností lze však pozorovat posun ke snaze o dohodu s dlužníkem. „Pokud se zákazník dostane do finanční tísně a komunikuje, jsme ochotni nastavit finanční kalendář,“ tvrdí mluvčí Vodafone Miroslav Čepický. Vymanit se z registru dlužníků a zbavit se tak špatné historie je proces na tři roky. Tak dlouho zůstává zápis v evidenci – i v případě, že už jsou dluhy uhrazené.