USA dospěly k předběžné dohodě o dluhu

New York - Vyjednávači republikánů a demokratů dospěli podle americké televize ABC k předběžné dohodě o zvýšení limitu zadlužení Spojených států. Zemi hrozí, že pokud by se strop pro zadlužení nezvýšil do 2. srpna, neměla by peníze na splácení svých závazků. Podle ABC se strop pro zadlužení zvýší ze současných 14,29 bilionu o 2,4 bilionu dolarů. Tato částka zajistí, že se současná krize nebude opakovat před prezidentskými volbami na podzim 2012, v nichž bude prezident Barack Obama usilovat o znovuzvolení.

Podle dohody bude zvýšení limitu podmíněno rozpočtovými škrty ve výši jednoho bilionu dolarů v nadcházejících deseti letech. Zároveň se v Kongresu vytvoří nový panel, který předloží další škrty v rozsahu dalšího bilionu dolarů. Podle ABC nicméně zatím není jisté, zda se pro předběžnou dohodu podaří získat dostatek hlasů v obou komorách Kongresu. Pokud skutečně dohoda uspěje, bude to průlom po několika týdnech politického patu, kdy jedna strana odmítala návrhy druhé.

Ještě včera vypadala situace bezvýchodně

Situace vypadala během sobotního jednání obou stran bezvýchodně. Šéf republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell ale poté na tiskové konferenci uvedl, že je v kontaktu s prezidentem Barackem Obamou a že jednají o odvrácení hrozícího bankrotu, ve kterém by se Spojené státy ocitly vůbec poprvé za svou existenci. Šlo by přitom čistě o důsledek politické krize. Země na rozdíl od krachujícího Řecka nemá nouzi ani o zdroje ani o ochotné věřitele.

Telefonát Dušana Neumanna (zdroj: ČT24)

Pokud by závěrečná dohoda odpovídala zmíněnému kompromisnímu řešení, šlo by o velké vítězství republikánů. Zvýšení dluhu by nedoprovázely vyšší daně, jež tato strana kategoricky odmítá. Zároveň by Bílý dům nakonec vyhověl republikánskému požadavku zvýšit dluh nejprve na několik měsíců a pak hledat další úspory v rozpočtu. Z demokratických návrhů by zůstala jen výše rozpočtových škrtů. Republikáni totiž usilovali o úsporu zhruba tří bilionů dolarů během deseti let.

Americké dolary
Zdroj: Manish Swarup/AP/ČTK

Výsledek by ale odrážel rozložení sil na americké politické scéně. Republikáni mají většinu ve Sněmovně reprezentantů. Senát sice ovládají demokraté, ne ale natolik, aby mohli zabránit obstrukcím republikánů. I proto nakonec šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid v sobotu odložil hlasování o svém návrhu řešení dluhové krize. Nedlouho poté se začaly objevovat zprávy o kompromisu. „Blížíme se k výsledku,“ řekl jeden nejmenovaný republikán. Dohoda by ale vyhovovala i Obamovi. Americké administrativě by totiž poskytla prostředky až do roku 2013 a odvrátila by riziko opakování současné krize ještě před prezidentskými volbami v listopadu 2012.

Vzhledem k vývoji v posledních týdnech je ale nutné taková prohlášení přijímat s opatrností. Všechny dosavadní pokusy o dohodu selhaly, republikáni jsou navíc pod značným tlakem konzervativního křídla strany, které zvýšení dluhu odmítá jako takové. Vláda by se podle nich měla naučit hospodařit s prostředky, které má k dispozici. Případná absence dohody obou stran by ale mohla mít nedozírné negativní důsledky pro ekonomiku země. Existuje proto pádný důvod pro dohodu. Prodlužování nejistoty by mimo jiné mohlo dále oslabit americkou ekonomiku.