Foxconn bojuje proti sebevraždám, dělníky nahradí roboti

Hongkong – Tchajwanská společnost Foxconn, která je největším smluvním výrobcem mobilů na světě, plánuje v následujících třech letech nahradit milion zaměstnanců roboty. Ti by měli provádět jednoduché úkoly u výrobních linek. V současnosti jich ve společnosti pracuje kolem deseti tisíc. Společnost Foxconn je součástí tchajwanské skupiny Hon Hai, která vyrábí telefony i další elektroniku pro nejznámější světové značky, jako je Nokia, Motorola, Sony, Apple, Dell či Hewlett-Packard.

Foxconn zasáhla v posledních dvou letech série sebevražd dělníků. Loni takto skoncovalo se životem 13 zaměstnanců Foxconnu, letos v červenci se k nim skokem z okna ubytovny v jižní Číně přidal další, jednadvacetiletý mladík. K těmto činům je přiměl podle některých názorů vysoký pracovní tlak a tvrdé podmínky v závodech. 

Společnost v souvislosti se sebevraždami přijala řadu opatření, mezi nimiž bylo i opakované zvýšení platů zaměstnanců. Právě to může být podle odborníků důvodem, proč práci v továrnách budou postupně přebírat roboti. „Rostoucí náklady na platy jsou patrně hlavním důvodem, proč se Foxconn takto rozhodl. Zvýšení mezd v tomto roce bylo poměrně zásadní a neočekávám, že by se toto tempo příští rok zpomalilo,“ uvedl C. K. Lu, tchajpejský analytik firmy Gartner. „Pokud by to neudělali, museli by přesunout své továrny jinam,“ dodal.  

Foxconn nyní využívá asi 10 000 robotů, příští rok by jich ale mělo být již 300 000 a za tři roky plný milion, citoval šéfa firmy Terryho Goua list China Business News. Podle deníku zaměstnává Foxconn 1,2 milionu lidí, z nichž milion pracuje v pevninské Číně.

Vydáno pod